Energy Vault революционизира световната енергетика

Лидия Делирадева 11 октомври 2018
Energy Vault Energy Vault

Energy Vault е само един швейцарски стартъп с местна регистрация в град Лугано (кантон Тичино). Но на опашка за енергийните технологии на тази млада и компактна фирма вече са се наредили такива гиганти като ABB, LafargeHolcim и ENG. Освен това, бъдещи клиенти искат да станат правителствата на Индия, Кения и Сенегал. Какво толкова революционно са изобретили в Energy Vault?

Главният проблем на възобновяемата енергия

Решението за отказ от въглеводорода е реалност, която вече е намерила своето място в законодателствата практически на всички страни от Западна Европа. Към края на този век, нефтът и газта, в най-добрия случай, ще имат второстепенна роля в задоволяването на нуждите на човечеството. Тази „мръсна" енергия ще бъде заменена от енергия от възобновяеми източници – слънце, вятър, вода.

Само че в момента възобновяемата енергия има един проблем, който пречи да пратим в миналото нефта и газта още сега. Добитата чиста енергия е сложно да бъде съхранена до момента, докато има нужда да се разходва. Пример: получената през лятото енергия от слънчеви панели едва ли ще „изкара" до зимата. Причината е в това, че технологиите все още не са достатъчно добре развити, така че да съхранят енергията до необходимия момент. Иначе казано, тази енергия трябва да се потребява веднага след добиването ù.

Какво е решението?

Energy Vault – стартъпът от Лугано – измисли как може добитата от възобновяеми източници енергия да се съхранява ефективно до момента на необходимостта да влезе в употреба. Нещо повече, идеята е толкова елегантна и елементарна, че неволно възниква въпросът защо никой не се е сетил за това по-рано.

Изобретението на Energy Vault на пръв поглед не е нищо повече от обикновен строителен кран. При получаване на енергията от източника, той само повдига тежки контейнери и ги поставя нависоко. Когато възникне нужда (може да е дори след няколко години), кранът просто спуска долу същите тези контейнери. Благодарение на това се освобождава нужната енергия. По аналогичен начин работят и хидроелектростанциите.

Следващото видео дава нагледна представа за инсталацията за съхранение на енергия. Важно е да се знае, че става дума за прототип, който е с мощ 10 пъти по-малка от промишления образец.