Представиха проект за свръхскоростна подводна жп линия от ОАЕ до Индия

Лидия Делирадева 07 декември 2018

Високоскоростният влак ще превозва пътници или петрол от Ел Фуджайра до Мумбай само за два часа - със средна скорост от около 1000 км/ч. А от Индия до ОАЕ ще бъде възможно да се превозва вода.

Свръхскоростната подводна жп магистрала ще покрие разстояние от 2000 км. и ще позволи само за няколко часа да се стига от Индия до Обединените арабски емирства (ОАЕ). Концепцията за високоскоростната линия беше разработена от компанията National Advisor Bureau. Организацията е със седалище в екологичния град Масдар, в емирство Абу Даби. 

Авторите предлагат тунелът да се изгради в Арабско море и по него да вървят влакове със скорост до 1000 км/ч. Предвидено е конструкцията да се разположи върху мрежа от плаващи платформи.

Както съобщава Business Today, инженерите планират да оборудват системата с водопровод и петролопровод. „Ние ще превозваме петрол за Индия от пристанището Ел Фуджайра, а от река Нармада в северната част на Мумбай ще изпомпваме вода за ОАЕ", каза Абдула Алшехи - ръководител на National Advisor Bureau.

Засега подводният тунел за високоскоростни влакове съществува само на ниво концепция. Но в близко бъдеще компанията на Алшехи ще направи оценка на целесъобразността на проекта.

По-рано National Advisor Bureau успя да приведе в етап на изпълнение друг амбициозен проект: компанията изтегли айсберг от Антарктика до бреговете на Обединените арабски емирства, за да извлече вода от него. Оригиналният метод за справяне със сушата ще струва на страната 50-60 милиона долара.

Организацията вече е патентовала своя собствена система за теглене, както и технология за забавяне на топенето на леда. Пилотните изпитания ще започнат през 2019 г. На първия етап National Advisor Bureau ще достави малък айсберг до бреговете на Австралия или Южна Африка.

През 2019 г. страната ще започне да изгражда и линията вакуумни влакове Hyperloop. Американският стартъп Hyperloop Transportation Technologies обещава да ускори пътническите капсули до 1200 км/ч. В бъдеще се очаква вакуумните влакове да се движат между емирствата.