Facebook предоставяла данни за потребителите си на Airbnb и Netflix

Ивана Тодоровска 06 декември 2018
Facebook Facebook

Facebook е давал достъп на компании, включително Netflix и Airbnb, до списъците с приятели на потребителите си.

Компанията твърдеше, че тази практика е прекъсната за повечето приложения от около три години. Информацията идва от документи, публикувани в сряда от британски депутат в разследване за фалшиви новини в социалните медии, съобщи Ройтерс.

223 страници вътрешна комуникация от 2012 до 2015 г. между високопоставени служители, включително и основателят и главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, предоставят нови доказателства към информацията, че Facebook фаворизира компании и участва в антиконкурентно поведение.

Документите показват, че Facebook проследява растежа на своите конкуренти и им отказва достъп до потребителски данни, които са достъпни за останалите.

През 2014 г. компанията идентифицира около 100 приложения като "приятели на Марк (Зукърбърг)" или "приятели на Шерил (Сандбърг)" и също така проследи колко приложения харчат пари за реклами във Facebook, според документите.

Вникването в начина на мислене на ръководителите на Facebook през този период може да привлече нов регулаторен контрол върху бизнес практиките им.

Деймиън Колинс е британският депутат, който води комисия по медиите и културата и направи публични документите, след като ги поиска миналия месец.

Неизвестен разработчик на приложения се е сдобил с тях, като част от продължаващ съдебен процес в Калифорния, който обвинява Facebook в нарушаване ангажимента си към разработчиците на приложения, когато се спира достъпа им до харесвания, снимки и други данни на приятелите на потребителите през 2015 г.

Facebook отговори, че публикуваните съобщения са "избирателно оповестени" и защити практиките си.

Приложенията Badoo и Lyft са сред дргите в „белия списък" за достъп до данни.