Waymo стартира първата услуга за безпилотни автомобили

Ивана Тодоровска 06 декември 2018
Безпилотни автомобили Безпилотни автомобили

Waymo стартира първата услуга за автономни автомобили в Аризона. Компанията се ангажира да работи "внимателно" с технологията и в началото да има задължително човек на седалката на водача в случай на извънредна ситуация, предаде MarketWatch.

Waymo One, както се нарича програмата, първо ще бъде предложена за тестване на хора от компанията. В програмата да се записали над 400 жители на района на Финикс, за да помогнат с тест драйв на безпилотните коли в кварталите си.

Waymo, която е част от компанията-майка на Google Alphabet, заяви, че очаква да "постепенно пускат" програмата си за безпилотни коли.

В началото обучени шофьори ще се возят на седалката на водача „за да контролират автомобилите и оценяват комфорта и удобството" посочват от Waymo.

Главният изпълнителен директор на Waymo Джон Крафчик говори за плановете преди месец, на конференцията WSJ Tech D.Live на Wall Street Journal.

"С течение на времето се надяваме да направим Waymo One достъпен за още повече членове на обществото, докато добавяме превозни средства и шофиране на повече места", заяви Крафчик, без да посочи времева рамка или допълнителни местоположения. "Технологията за самоуправление е нещо ново за много хора, затова продължаваме внимателно с усещането за комфорт и удобство на нашите пътници."

Пътуващите, по време на тестовете на компанията, ще получат достъп до програмата чрез приложение за смартфони. Те ще могат да използват приложението, за да повикат кола на Waymo денонощно и да видят колко ще струва пътуването, изчислено на базата на разстоянието и времето, преди да приемат пътуването.

Чрез приложението ще може и да задават въпроси, като например дали могат да променят дестинацията си. До трима възрастни и дете могат да се качат в една кола, уточняват от Waymo.