Изкуственият интелект се научи да предсказва измами с криптовалута

Лидия Делирадева 06 декември 2018
Изкуствен интелект Изкуствен интелект

По-голямата част от търговията с криптовалути е измама. За това предупреждават специалисти от Wall Street Journal.

Професор Бенджамин Лившиц и неговият колега от Imperial College London Цзяхуа Сюй решиха да разберат как работи една от популярните схеми – „напомпване и дъмпинг". Авторите не само разбраха подробностите за измамата, но и научиха как да предсказват тези съмнителни операции, използвайки машинно обучение.

Същността на измамата се свежда до факта, че някой натрупва криптовалута, а след това предизвиква интерес към нея чрез анонимни Telegram-канали. На върха на цената, организаторът продава натрупаното и получава маржа. Тъй като продава голямо количество непопулярна валута, цената спада сериозно само за минута.

Случаят „Борусия"

Авторите на изследването проучиха как работи тази схема, използвайки примера на едно скорошно събитие от 14 ноември 2018 г. На този ден, в 19:30:04 часа, в Telegram-канала Official McAfee Pump Signals беше обявена покупката на криптовалута BVB, която бе пусната с подкрепата на футболния клуб „Борусия". Буквално в следващата секунда се направи първата покупка, а след 18 секунди цената достигна своя връх, изкачвайки се от 35 sat на 115. В същото време, информацията за продажбата на BVB все още се публикуваше в Telegram-каналите.

След 3.5 минути от началото на „напомпването" цената на BVB падна под 35 sat. В резултат на това много купувачи не спечелиха нищо. Въпреки това, някои от тях не се отказаха от този капитал, надявайки се, че някога с BVB ще организират още едно „напомпване и дъмпинг".

Пет от шест

Цзяхуа и Лившиц изучиха още 236 случая на такива измами, които са станали между 21 юли и 18 ноември тази година. Въз основа на тези данни, авторите на изследването обучиха алгоритмите да изчисляват сигналите за бъдещи „напомпвания и дъмпинг". Изкуственият интелект посочи шест подозрителни инцидента, пет от които наистина се оказаха измами.

Това не е първото предложение да се използва изкуствен интелект за борба с измамниците. Например съществуват системи, които откриват измами със здравни застраховки и неверни показания пред полицията.