Google спира чат приложението си Allo

Ивана Тодоровска 06 декември 2018
Google Allo Google Allo

Google планира да „убие" приложението за чат Allo до средата на следващата година, съобщи компанията в блога си, потвърждавайки информацията от по-рано, че се планира спиране на услугата, съобщи CNBC.

Независимо, че компанията притежава водещата операционна система за смартфони в света - Android, Google така и не успя да създаде приложение, което да е успешна конкуренция на iMessage на Apple или Facebook Messenger и WhatsApp.

Allo стартира преди две години с доста фанфари. Сега потребителите ще имат време до март 2019 г., за да запазят всякаква информация, която искат.

Междувременно Google ще се фокусира изцяло върху разработването на Messages - друго приложение за чат за телефони с Android. По-рано тази година Google обяви, че работи с мобилни оператори над нов стандарт за комуникационни услуги (Rich Communication Services - RCS), надграждане на класическите SMS съобщения, за да може съобщенията да работят по-добре между устройствата с Android и да донесат на потребителите функции като четения и безпроблемна групови чатове.

В блога си Google също заяви, че планира да поддържа още едно приложение за комуникация - Hangouts, докато направи други две - Hangout Chat и Meet, които вече ще са достъпни за всички потребители.

Служител на Google съобщи в Twitter, че Meet и Chat ще станат достъпни за всички през следващата година.


Технологичният гигант има сложна и проблемна стратегия, що се отнася до приложенията за чат. През годините бяха пускани и спирани аппове като оригиналния GChat, социалната мрежа Buzz и инструмента за сътрудничество Wave. По-рано тази година беше закрита и социалната мрежа Google Plus.