Audi инвестира 14 млрд. евро в робомобили и електрически автомобили

Лидия Делирадева 06 декември 2018
Audi Audi

До 2025 г. Audi ще предложи 20 електрически модела автомобили и, като част от концерна Volkswagen, ще инвестира в това повече от солидна сума. 14 милиарда евро ще бъдат изразходвани за електрификацията на моделната гама, разработването на автопилоти и обща цифровизация.

Управителният съвет одобри нов инвестиционен план за Audi, заяви временният му председател Брам Шот. Компанията е избрала систематичен подход към електрификацията и ще продължи да се фокусира все повече върху това, съобщава Ройтерс.

Основните области на инвестициите са електротранспортът, както и автономните возила.

„Ние непрекъснато прехвърляме ресурси към ориентирани към бъдещето продукти и услуги, които са много привлекателни и актуални за пазара. С нашите нови модели искаме да електрифицираме хората, но в същото време да останем гъвкави и ефективни", казва Шот.

Концернът Volkswagen, чиято собственост е и Audi, преди две седмици също обяви, че е инвестирал в нови технологии. Изпълнителният директор на VW Хърбърт Дис заяви, че до 2023 г. компанията ще похарчи 44 млрд. евро за разработването на електрически автомобили, автопилоти и други технологии за мобилността на бъдещето. Според него, фабриките на концерна вече са запазили мощности за производство на 50 милиона електрически автомобила.