Най-големият в света майнинг център ще бъде построен в Парагвай

Лидия Делирадева 05 декември 2018
Майнинг, криптовалути Майнинг, криптовалути

Властите в Парагвай одобриха план за изграждането на център за копаене на криптовалута в страната, който ще се превърне в най-голямото майнинг предприятие в света.

Съответното споразумение бе подписано от правителството на Парагвай с компанията Commons Foundation. Комплексът за добив на криптовалута ще бъде построен в град Сюдад дел Есте, който е доста популярен сред туристите, се казва в съобщение на Commons Foundation.

Правителството на Парагвай ще предостави парцел от около 50 квадратни километра, разположен до водноелектрическата централа Итайпу. По този начин майнерите ще са осигурени с електроенергия на стабилни цени през следващите 15 години, както и ще могат да използват всички налични комуникационни системи.

„Само 10-20% от електроенергията, произведена от водноелектрическата централа Итайпу, се консумира в Парагвай, а властите изнасят над 80% от електроенергията за чужди пазари. Ние ще изградим най-големия майнинг комплекс в света в Парагвай, използвайки евтина и чиста енергия", заяви шефът на Commons Foundation Чхве Ен Кван.

За да финансира начинанието, компанията планира да навлезе на дълговия пазар, строго съгласно парагвайските закони. Вицепрезидентът на страната Хуго Веласкес Морено подчерта, че стартирането на майнинговия център в Парагвай ще бъде пореден етап по пътя към технологичното развитие на държавата.

Не всички страни обаче имат положително отношение към майнинга. Например норвежките власти решиха да отрежат привилегиите на копачите на криптовалута и от 2019 г. и ще ги принудят да плащат за електроенергията по стандартни тарифи.