Rolls-Royce търси проблеми в двигателите си със софтуер за изкуствен интелект

Ивана Тодоровска 05 декември 2018
Rolls-Royce engine Rolls-Royce engine

Британският производител на авиационни двигатели Rolls-Royce ще си партнира с производителя на софтуер за изкуствен интелект Uptake, за да предвижда евентуални оперативни проблеми в двигателите си Trent, съобщи Ройтерс.

Uptake предоставя софтуер за изкуствен интелект на индустриалните компании, за да им помогне да предскажат производителността на сложни машини чрез комбиниране на анализи на данни и машинно обучение.

Rolls-Royce, чиито двигатели Trent задвижват самолетите Dreamweaver 787 Dreamliner на Boeing, се бори с проблеми, засягащи някои двигатели, което доведоха до забавяне на доставките.

Софтуерът на Uptake ще даде възможност на Rolls-Royce да има представа за производителността на двигателя и така ще могат да подобрят наличността на двигателния флот за клиентите на авиокомпаниите.

"С индустриалния изкуствен интелект и машинното обучение ще можем да увеличим времето за работа на нашите двигатели и да помогнем на клиентите да удължат живота и стойността на критичните си активи", каза Том Палмър, старши вицепрезидент на услугите за гражданската авиация на Rolls-Royce.