Facebook вече не е най-предпочитаната технологична компания за работа

Ивана Тодоровска 05 декември 2018
Facebook Facebook

След бурна година с много противоречия и скандали Facebook загуби своята позиция като предпочитан работодател, съобщи CNBC, цитирайки изследване на Glassdoor за "Най-добрите места за работа".

След като зае първата позиция през миналата година, Facebook сега се нарежда на номер 7 в класацията по всички сектори и номер 4 в технологичния бранш. Zoom Video Communications замени социалната мрежа като водещата компания в категорията технологии.

Изследването идва на фона на продължаващото напрежение покрай Facebook за начина, по който тя обработва потребителските данни и се справя с дезинформацията на своята платформа. Класацията "Glassdoor" добавя, че и работещите в момента във Facebook не се чувстват добре в компанията.

Glassdoor основава класацията си на осем различни фактора, включително баланс между работата и личния живот, висшето ръководство и компенсациите и ползите. По отношение на удовлетвореността на служителите, Facebook отбеляза стръмен спад и пада от 4,6 рейтинг през първото тримесечие до 4,3 през четвъртото тримесечие, според експерт от компанията Скот Доброски.

"Служителите на Facebook говореха, че културата на бързите обороти понякога е прекалено бърза", каза Доброски в интервю за CNBC, отбелязвайки, че това е първият път, когато Facebook е отбелязала спад в оценката си от 2015 г. Работещите в компанията посочиха на сайта на Glassdoor, че искат по-стабилна вътрешна структура и прозрачност от ръководството на компанията, добави Доброски. "Това не е голяма изненада, като се има предвид какво става с Facebook. Служителите искат да бъдат държани в течение".

Facebook се превърна от топ работно място до компанията, която мнозина искат да напуснат.

Шест бивши служители на Facebook съобщиха на CNBC, че получават все повече съобщения от настоящи служители, които търсят изход. Те били мотивирани да търсят нова работа заради падащите цени на акциите, продължаващите скандали и увеличената бюрокрация, която идва със съзряването на технологична компания.

Други технологични компании също са се понижили в класацията на Glassdoor. Google спадна с три места, заемайки осма позиция, Amazon дори не влезе в списъка и е извън първите 100.

Apple, от друга страна, се покачи в класацията – от номер 84 на 71. Microsoft се изкачи от 39 до 34 в списъка.

Ето и топ 10 на най-добрите работодатели в технологичния бранш:

 1. Zoom Video Communications
 2. Procore Technologies
 3. LinkedIn
 4. Facebook
 5. Google
 6. Salesforce
 7. HubSpot
 8. DocuSign
 9. Ultimate Software
 10. Paylocity
 11. Fast Enterprises
 12. SAP
 13. Adobe
 14. Compass
 15. Microsoft