Течното водородно гориво е два пъти по-ефективно и по-евтино от бензина

Лидия Делирадева 05 декември 2018
Гориво Гориво

Технологията на израелско-австралийската компания Electriq Global стабилизира водорода в годна за преработване течност, която е също толкова удобна за транспортиране, както и бензинът. Бързото зареждане е това, което все още не достига за масовото разпространение на електрическите превозни средства.

Много хора биха искали да се откажат от бензина или дизела – някои, за да защитят околната среда, други не искат да подкрепят петролните картели, трети оценяват техническите предимства на електродвигателите. И все пак, досега всички алтернативи на транспорта на ХХ век имат своите недостатъци. Батериите са тежки и скъпи, те се нагряват и се зареждат дълго време. Зареждането с водород е толкова бързо, колкото и бензин - но водородът е труден за съхранение и опасен за транспортиране.

Electriq Global е разработила ново гориво, което съчетава най-доброто от бензина, водорода и батериите. Компанията смята, че тази евтина и рециклируема течност може да се превърне в гориво на бъдещето.

Течното водородно гориво е два пъти по-ефективно и по-евтино от бензина

Стартъпът е разработил метод за стабилизиране на водорода в течна форма. Около 60% съставляват вода. По този начин е лесно водородът да се съхранява и транспортира. Цената на стандартен барел с такова гориво ще бъде наполовина по-ниска от тази на бензина, а с него ще бъде възможно да се изминават около 1000 км., при това без вредни емисии.

Схемата работи по следния начин: Electriq произвежда гориво в център за обработка. Рецептата, според говорителя на компанията Майкъл Симонети, е „изненадващо проста" и не изисква редки или скъпи материали. След това горивото, състоящо се от 3% водород и 97% стабилизиращо вещество, се излива в танкер и се откарва до бензиностанцията, точно като бензина. Там се налива в резервоар на кола, който е почти същият като обикновените резервоари, но има отделен модул. От него катализиращите химикали стигат до основното отделение на резервоара, което освобождава водорода от течността.

Electriq Global

Electriq Global

Всичко останало е стандартен дизайн на водороден автомобил, който не изисква модернизация. Отработеното гориво може да се източи на бензиностанция, където ще бъде взето за преработка, „заредено" и след това отново напълнено в резервоара.