Walmart заменя чистачите в магазините си с роботи

Лидия Делирадева 05 декември 2018

Най-голямата верига супермаркети Walmart ще купи 360 робота от стартиращата компания Brain Corp. До края на януари 2019 г. роботи - чистачи ще започнат работа в магазините на Walmart Корпорацията твърди, че по този начин хората - работници ще могат да отделят повече време на клиентите.

Но в началото самите роботи също ще се нуждаят от повече внимание. Те трябва да бъдат обучени да измиват добре подовите настилки, затова първо работещите сега във веригата хора трябва да им покажат как става това. Чак след това роботите ще могат да изпълняват задачите си в безпилотен режим.

В същото време роботите могат да „виждат‘ клиентите в магазина, да спрат или да заобиколят някого, ако е необходимо.

Интересното е, че Brain Corp не се занимава с конструиране на роботи - компанията само предлага софтуера BrainOS. Тази система позволява на машините да работят без човешка намеса.

„Ние можем да вземем всяко устройство на колела и да го превърнем в автономен робот, който ще се движи бавно и ще спре, ако е необходимо", казва Евгений Ижикевич - един от основателите на Brain Corp - пред Bloomberg.

Нскоро Walmart заяви, че планира да улесни пазаруването в магазините си по време на празничния сезон. Предвижда се по-бързо минаване през касите, както и дигитални карти, които да показват точното местонахождение на продуктите

Brain Corp няма да се ограничава само с роботи за почистване на подове. Скоро компанията се надява да предложи и решения за складове, базирани на BrainOS.

Автоматизирането на супермаркетите е нарастваща тенденция. Amazon отваря 3000 роботизирани магазина, а Microsoft ще разработи за Walmart система с изкуствен интелект, която да замени касиерите.