Audi представи концепция за летящ електромобил

Лидия Делирадева 30 ноември 2018
Audi Audi

Audi, Airbus и Italdesign работят заедно по проект за електрическо такси. Компаниите показаха прототип и заявиха, че преминават към тестовата фаза.

Концепцията беше представена за първи път на автомобилното изложение в Женева по-рано тази година. Сега системата е доработена, но тя все още съществува в мащаб 1:4. Това обаче не пречи да функционира и да демонстрира функциите си.

Проектът се състои от три основни части: пътническа капсула, електрическа наземна платформа - електрическа кола без кабина и голям дрон, способен да поеме пътническата капсула от платформата.

Частите на системата са автономни. Например дронът ще пренася капсулата с пътници до мястото за кацане, където наземната автономна платформа ще я поема и ще я придвижва до крайната дестинация.

Концепцията се появи отдавна, но дълго време съществуваше само на хартия. През юни проектът беше одобрен от германските власти. Длъжностните лица подписаха писмо, с намерения да дадат зелена светлина на тестването на летящата кола в родния град на Audi Инголщат.

От тримата съавтори Airbus е най-силно свързана с небето. В допълнение, тя има проекти на летящи автомобили, които реализира самостоятелно. Например прототипа на градското летящо такси CityAirbus, проектът за летящ автомобил Vahana и платформата за наемане на хеликоптери Voom. Специално за работата по тях фирмата е създала отделно подразделение за „летящи коли".

Година по-рано Uber също анонсира проект за такъв транспорт. А миналата есен компанията обеща да отвори център за развитие в Париж специално за тази цел.

Но не всички приветстват създаването на летящи превозни средства. Така например Илън Мъск е сигурен, че летящите коли с положителност ще отрежат нечия глава. Според него тунелите на Boring Company са много по-безопасни.