Пощата в Япония вече се разнася с дронове поради недостиг на работна ръка

Лидия Делирадева 15 ноември 2018
Дрон Дрон

Доставките с дронове се развиват активно в различни части на света - например в Исландия и Китай. В Япония през септември правилата за използване на безпилотни летателни апарати бяха опростени, а първите дронове с пакети вече летят в небето над Фукушима.

По-рано в Япония, поради загриженост за сигурността, е било забранено да се пускат дронове, които не могат да се проследяват с поглед. Сега обаче дългите полети са вече разрешени: за тази цел въздухоплавателното средство трябва да бъде оборудвано с камера, която предава картина на оператора, съобщава Japan Times.

Първият полет се проведе на 7 ноември. Дронът излетя в 9 часа сутринта в град Минамисом и след 15 минути вече се намираше в село Намие. Разстоянието между населените места е 9 км.

Вече се правят доставки на пощенски картички за Нова година, както и рисунки на деца, които са помолени да нарисуват пощенския дрон.

„Това е повратна точка за логистиката. Радвам се, че получавам рисунки, пълни с мечти", каза кметът Намие Кадзухиро Йошида.

Дронът, който използват японските пощи, развива скорост до 54 км/ч. и повдига товари с тегло до 2 кг. На първо време той ще бъде използван само шест дни в месеца и ще направи един или два курса.

В Япония отношението към новите технологии е много по-различно от западните страхове за загуба на работни места. Наскоро японците пуснаха първия в света банкомат с изкуствен интелект, който е в състояние да разпознае и предотврати измами. В редица отрасли в тази страна няма достатъчно работници - например шофьори на камиони и строители. Първите трябва да бъдат заместени от свързани ремаркета, а вторите - от строителни роботи. Наскоро строителните роботи се научиха как да издигат стени от гипсокартон.