Ford придобива стартъп за електрически скутери

Ивана Тодоровска 08 ноември 2018
Ford Ford

Ford придобива двегодишния стартъп за електрически скутери Spin, съобщава Ройтерс. Втората по големина компания за автомобили в САЩ е една от първите, които влизат в нововъзникващия пазар и ще инвестира около $200 милиона в Spin, според източник, запознат с придобиването.

Ford придобива стартъп за електрически скутери

Секторът започна да набира скорост едва преди осем месеца. Най-големите компании са Lime и Bird. Първата е базирана в Сан Матео, Калифорния и е основана преди година. Привлякла е над $450 млн. финансиране и се оценява на над $4 млрд. В нея са инвестирали компании като Uber и Google. Bird от Санта Моника също започна операции през 2017 г. привлякла е $400 млн. инвестиции и се оценява на $2 млрд.

Ford посочват, че придобиването на Spin им помага да „запълнят празнина" в портфолиото си и да осигурят достъпен и евтин начин за придвижване в градовете и колежанските кампуси.

Spin и неговите конкуренти следват прост бизнес модел. Те купуват електрически скутери с безжична интернет връзка - за $100 до $300 от производители като китайския Ninebot, след което ги дават под наем за кратки разстояния и периоди от време, чрез приложения за телефони. Услугата обикновено е с фиксирана цена от $1 плюс 15 цента на минута.

След успешния старт на услугата в района на Сан Франциско и други градове в страната започват да предлагат удобния начин за придвижване.

Ford планира да разшири дейността на Spin през следващите 18 месеца - от 32 пазара до повече от 100 в Северна Америка, според Сундийп Мадра, ръководител на инкубатора на стартъпи на Ford. 

Spin ще бъде изцяло собственост на филиал на Ford, опериращ извън Сан Франциско.

Миналата седмица General Motors заяви, че планира да въведе два електрически велосипеда през 2019 г., но досега не е ясно дали планира да влезе в бизнеса с електрически скутери.