Samsung разкри първи детайли за сгъваемия си телефон

Ивана Тодоровска 08 ноември 2018
Samsung Samsung

Samsung най-накрая разкри първите официални детайли за дългоочаквания си сгъваем смартфон. Телефонът, който засега остава без име, има форма, подобна на по-старите апарати тип "clamshell”. 

Снабден е с обикновен дисплей отпред, за случаите когато се използва като обикновен смартфон и е затворен, посочва Business Insider. Магията се случва, когато отворите - или разгънете - устройството.

Интериорът се отваря като книга и се показва 7,3-инчов екран, превръщайки телефона в таблет. Преди Samsung да покаже устройството на събитието си, той беше скрит в квадратна кутия. По този повод старши вицепрезидентът на Samsung Джъстин Денисън заяви: "Вярвайте ми, има устройство вътре и е зашеметяващо."

Samsung разкри първи детайли за сгъваемия си телефон

Самият сгъваем дисплей се нарича "Infinity Flex". За да бъде създаден, от компанията посочват, че е трябвало да измислят и изобретят нови материали, които да позволяват дисплея да бъде отварян и затварян стотици хиляди пъти без да се повреди или счупи.

Samsung са работили с Google, които са разработили специална версия на Android, предназначена за сгъваем дизайн на дисплея.

Една от по-интересните функции, обявени от корейската компания, се нарича „продължение на приложенията" (App Continuity). Тя позволява да използвате приложение, когато телефонът е сгънат, и да продължите да го използвате, когато разгънете телефона под формата на таблет. Приложението също ще се увеличи, за да запълни дисплея на таблет-формата.

Samsung споменава и за функция "Мулти-активен прозорец", която ще позволи да разполагате с до три отворени и използваеми приложения на разгънатия дисплей.

Повече подробности за устройството не бяха посочени, освен потвърждението, че компанията ще започне масово производство през следващите месеци. Денисън не разясни дали телефонът с дисплей Infinity Flex ще започне да се произвежда масово през следващите месеци или само самият дисплей. Все още няма данни и за цени, дизайн, спецификации или наличност.

Samsung говори за сгъваемия си апарат от години и си съперничеше с Huawei кой първи ще покаже подобна технология. Преди седмица обаче шестгодишна компания изпревари усилията на големите производители и представи работещ сгъваем телефон.