Шведски стартъп демонстрира гласов помощник с човешко лице

Лидия Делирадева 08 ноември 2018

Днес можете да поръчате много гласови асистенти от различни компании и с различни функции, но говоренето през целия ден с безлино устройство е странно, смятат предприемачите от шведския стартъп Furhat Robotic. Инженерите на компанията направиха аудио асистент, който изглежда като човешка глава. Отвътре, върху лицето на робота, се проектира изображение, което позволява на асистента да се усмихва и да прави гримаси.


Роботът - глава е оборудван с широкоъгълна камера и стерео микрофони, което му позволява лесно да поддържа разговор с потребителя, докато го гледа в очите.


Маските на Furhat се променят. Освен това за всяка маска можете да програмирате отделна личност - с неин собствен глас, реакции и изражения на лицето. Роботът автоматично ще зареди „личността", съответстваща на маската.

Шведски стартъп демонстрира гласов помощник с човешко лице

Уебсайтът на компанията не посочва засега колко струва аудио асистентът в стила на поредицата „Светът на Дивия Запад". В стартъпа от Стокхолм смятат, че техният робот ще бъде полезен за бизнеса - Furhat може да бъде програмиран да комуникира с клиенти или да обучава персонала.

Гласовият асистент Duplex на Google, вграден в телефона Pixel 3, „имитира" перфектно гласа на човека. Когато пред потребителите за пръв път бяха показани възможностите на Duplex, възникнаха подозрения, че разговорът на асистента по телефона е бил постановка - толкова лесно беше да се обърка роботът с жив човек.

Furhat Robotic