Франция понижава данъка на доходи от биткойн

Николай Нейчев 07 ноември 2018
Биткойн Биткойн

Френският парламент одобри предложението да бъдат понижени данъците върху доходите от търговия с биткойн и други криптовалути, предаде Ройтерс. Решението е взето във финансовата комисия на долната камара на законодателния орган на страната.

До момента данъкът върху всички печалби от търговия с криптовалути във Франция беше 36%. Според предложението той ще бъде намален на 30% - колкото е данъкът върху доходите от търговия с традиционни финансови инструменти.

Поправката дори вече е отразена и в проектобюджета на страната за следващата 2019 г., където се залагат по-малко приходи по това перо. Тази последна поправка обаче предстои да бъде одобрена от целия парламент, за да влезе в сила.

В същото време много инвеститори в криптовалути в САЩ разпродават спестяванията си в крипто, именно за да платят дължимите данъци. Става въпрос за хора, които са направили значителни печалби миналата година, когато цената на биткойн се повиши над 20 пъти, а на други по-малки криптовалути – стотици пъти над първоначалната си стойност. Към момента техните инвестиции толкова са се сринали, че те трудно могат да платят дори и данъците си, които дължат към американската хазна, коментира изпълнителният директор на управляващото дружество ARK Invest Катрин Уд, цитирана от CNBC. Данъчното облагане в САЩ на доходи от криптовалути може да достигне 39%.