Подписана е първата търговска поръчка за шведския роботизиран камион на Einride

Лидия Делирадева 07 ноември 2018
Einride Einride

T-pod е първата разработка на Einride. Това е камион със смел дизайн, който транспортира 15 стандартни палети с товари и изминава до 200 км. с едно зареждане. За тази цел, в дъното е интегрирана огромна батерия от 300 кВтч. А място за шофьор не е предвидено.

Създателите на роботизирания камион твърдят, че той е напълно автономен за междуградски маршрути, а в градовете се контролира дистанционно от оператор. Точно като камионите на Starsky Robotics.

Камионът се управлява от изкуствен интелект, базиран на Nvidia Drive. В бъдеще Einride планира да създаде флот от 200 малки безпилотни камиона. Но засега мащабите са много по-скромни. Първият договор за доставки на модела камион - робот бе подписан с логистичния гигант Шенкер, но договорът е за поръчка на само един брой.

Камионът изминава около 10 км. дневно, със скорост до 40 км/ч. Това включва минаването през складове и обществени пътища между тях.

T-pod не е единственият безпилотен проект на компанията. В средата на лятото шведската компания показа автономен електрически трактор T-log, предназначен за транспортиране на дървени трупи по горските пътища.

Все повече дейности ще бъдат поверявани на роботи. Това е тенденция не само в Европа, но и в целия свят. Неотдавна стана известно, че Норвежката пощенска служба е подписала споразумение за сътрудничество със стартъпа Buddy Mobility за доставка на пощенски роботи, които приличат на кутия с колела, движат се със скорост 6 км/ч. и могат да доставят поща потенциално до 100 адреса на ден.

А първият в света безпилотен трамвай тръгна по маршрута си в източногерманския град Потсдам.