Европейците ще ползват в градовете електромобили "влакчета"

Лидия Делирадева 07 ноември 2018

Може ли малка композиция от закачени един за друг електромобили да оптимизира градския трафик? Авторите на идеята- учени от Европейския научноизследователски проект - подобряват прототипа на автомобила, който е замислен като алтернатива на частните автомобили по маршрута дом-работа-дом. Трябва бързо да стигнете до метрото или автогарата? Наемете този електрически автомобил. След като стигнете до местоназначението, ще го оставите на специален паркинг. Системата на съединяване на миниатюрните автомобили прилича на влак. Това опростява управлението на мини парка на мястото, където има голямо търсене на такива автомобили от страна на потребителите.

Валери Сервантес, инженер: „Операторът може да достави такава композиция от автомобили на всяко място, където знае, че те ще бъдат бързо наети. Специалистът ще седне зад волана на първата кола и ще води след себе си още 6 или 7 автомобила".

Учените са анализирали внимателно каква е системата на сцепление на вагоните на влаковете. Принципът е същият. Въпреки че на обикновените градски улици е необходимо да се намали амплитудата на страничните движения на скачените автомобили, за да се избегнат проблеми и сблъсъци с движещите се в близост превозни средства. В основата на връзката между автомобилите стоят електромеханични принципи. Това осигурява стабилност на композицията, както и възможност да се оптимизира разпределението на енергията между звената при зареждане на батериите.


Маркус Хайниш, инженер: „Иновацията на нашето решение е в способността да се прехвърля информация (например да се интерпретират пътните знаци) от един автомобил от композицията на друг. Друг плюс е възможността едновременно да се зареждат всички свързани коли".

В лабораторията в Гренобъл вървят основните тестове по проекта. Как ефективно да се ускори и забави композицията, как да се промени посоката на нейното движение?

Жулиен Доши, архитект: „Всяка кола е оборудвана с два двигателя - един отзад вляво и един отзад вдясно. Оказва се, че ако имаме 8 броя коли в композицията, трябва да контролираме работата на 16 двигателя едновременно. Мерките, които трябва да се отработят за управлението на такава структура, са доста сложни. Започваме със симулация - като вземем предвид теглото на колата и други параметри. На базата на получените данни, ние разработваме алгоритми за подаваните команди. Проверяваме как всичко това работи първо на тестови платформи, а след това и директно на композициите".

В същото време, специалистите ще трябва да преценят в кои именно градове ще се търси такава услуга. Те вземат предвид числеността на населението, наличието на обществен транспорт, конфигурацията на градските пътища и транспортни възли.

Рафаеле Бруно, програмист: "За да се изградят зарядни станции, ще са необходими огромни инвестиции. Освен това е важно да не се бсгрешим при избора на места за паркиране на автомобилните композиции, да определим броя коли, които ще даваме под наем в различните райони".


Електрическите автомобили са предназначени за кратки пътувания - не повече от 10 минути в рамките на града. Батерията на автомобила е проектирана за 50-минутен пробег, а максималната скорост на колите е 65 километра в час.


Валери Сервантес, инженер: „Нашето решение е предназначено да допълни гамата от услуги на обществения транспорт, да улесни достъпа на хората до него. Преди всичко разчитаме на онези, които живеят в по-отдалечени райони на града и за които е трудно да стигнат до най-близката метростанция. Това ще намали натоварването на градските улици и ще занижи количеството замърсяващи емисии в атмосферата. "

Тестовете на иновацията и нейното усъвършенстване се извършват едновременно на три експериментални обекта - във Франция, Испания и Великобритания. Учените казват, че новите композиции електромобили са почти готови за пускане в експлоатация. Остава да се съгласуват правилата за практическото им използване, което е работа на общините.