В Норвегия пощенските пратки ще бъдат поверени на роботи

Лидия Делирадева 02 ноември 2018
Норвегия Норвегия

Норвежката пощенска служба подписа споразумение за сътрудничество със стартъпа Buddy Mobility, чиито седалища се намират в Осло и Сан Франциско.

Пощенският робот прилича на кутия с колела, която се движи със скорост 6 км/ч. и може да доставя поща потенциално до 100 адреса на ден.

Преди да се приближи до къщата, роботът ще изпрати съобщение до получателя чрез специално приложение. То ще съдържа код, който отваря отделението, съдържащо пощата или колета. Щом роботът предаде цялата пратка, той ще се върне в най-близката поща, за да зареди батериите си и да изчака да го заредят с нови пратки.

В тестов режим проектът ще бъде пуснат в един от регионите на Конгсберг, и ако успее, ще разшири маршрута, обхващайки целия град.

Населението на Норвегия е сравнително малко - само 5,2 милиона души - и бавната скорост на роботите едва ли ще им попречи да доставят поща.

„Нашите роботи ще позволят на пощата на Норвегия да компенсира загубата на приходи, свързана с рязкото намаляване на обема на пощата. Освен това, ще бъде възможно да се печелят пари от доставката на бандероли и колети", убедени са представителите на Buddy Mobility.

Компактните роботи - куриери са едно от най-технологично усъвършенстваните решения на проблема с „последната миля", т.е. доставката на всичко възможно до вратите на клиента. Роботите не трябва да стоят и да чакат в задръстванията, ако могат да достигнат целта си, придвижвайки се по тротоарите. Поради това, все повече и повече фирми започват да работят за създаване на роботи, които могат да лавират в тълпата.

Роботизацията постепенно ще замени много човешки дейности. Така например наскоро в ресторант в Пекин - част от най-голямата азиатска верига ресторанти Haidilao Hotpot - вече роботи приемат поръчките от посетителите.