Apple купува технологията, която се използва за захранването на iPhone

Ивана Тодоровска 11 октомври 2018
Смартфон Смартфон

Apple купува технология за управление на захранването в сделка за $600 млн. с Dialog Semiconductor. Тя се използва от телефоните iPhone от около десет години и е ключова за компанията. Чрез сделката Apple си осигурява ролята на Dialog като свой доставчик, съобщава Reuters.

Споразумението е за придобиване не само на патентите, но и на хора от английско-германския производител на чипове.

Последната голяма придобивка на технологичния гигант е производителят на FaceID технологията PrimeSense през 2013 г. за $350 млн.

Акциите на Dialog нараснаха до 34% в четвъртък, най-много от 2002 г. насам. По-рано тази година, дяловете имаха значителен спад, след като Apple планираше да използва чипове на друг доставчик.

Главният изпълнителен директор на Dialog Джалал Багхерли каза пред Reuters, че предстои управляема и гладка трансформация на бизнеса, тъй като компанията ще търси нови възможности в областите на домашни говорители, фитнес тракери и умни часовници.

Откакто първите iPhone-и се появиха преди десет години, Apple използва чипове на Dialog за управление на захранването и удължаване на живота на батерията. Съгласно сделката, Apple купува патенти, 300 души екип инженери, които вече работят по чиповете и офиси на Dialog във Великобритания, Италия и Германия.