ОББ ще отпусне 115 млн. евро за иновативни малки предприятия по програма InnovFin

Николай Нейчев 11 октомври 2018
ОББ ОББ

Обединена българска банка ще разпредели 115 млн. евро финансиране за иновативни малки, средни (МСП) и междинни предприятия, обявиха от институцията.

Средствата се осигуряват от Европейския инвестиционен фонд по програма InnovFin – финансиране на иноватори и са предназначени за дружества в България и Словакия.

Споразумението между двете финансови институции е продължение на подписания през 2016 г. договор по програмата, който беше успешно реализиран. Операцията включва координиране на работата с Ceskoslovenska obchodni banka, която също като ОББ е част от белгийския финансов холдинг KBC Group. С новото споразумение общият портфейл на двете банки по програмата става 180 млн. евро.

Условията

ОББ ще има възможност да предоставя кредити с гаранции при преференциални условия на иновативни МСП и междинни предприятия по InnovFin до края на ноември 2021 г. Гаранцията от ЕИФ е по линия на инициативата „InnovFin с финансова помощ по „Хоризонт 2020", рамковата програма на ЕС за научни изследвания ииновации и също част от плана Юнкер.

„С новото гаранционно споразумение по програма InnovFin между ОББ и ЕИФ разширяваме успешното партньорство между двете институции. ОББ има солиден опит във финансирането на МСП, а настоящото споразумение ще даде възможност на повече иновативни компании да осъществят идеите си, като използват финансиране при преференциални условия и облекчени изисквания за обезпечението", коментира Петър Андронов – главен изпълнителен директор на ОББ и Кънтри мениджър на KBC Груп за България.

ОББ е първият участник по плана Юнкер в България. Освен отпуснатите кредити по линия на InnovFin, банката има договорирани над 1800 кредита за обща сума над 300 млн. лв. по програма COSME.