Третото поколение телефони Google е тук и вдига телефона вместо вас

Ивана Тодоровска 10 октомври 2018

Компанията-майка на Google Alphabet показа третото поколение Pixel смартфони, smart speaker Google Home с дислпей и първия си таблет компютър.

Телефоните на Google се оказват по-трудни за продажба заради бъгове и проблеми и за първите две години успяха да привлекат по-малко от процент от пазара на мобилни устройства, според проучване, цитирано от Reuters.

Pixel 3 ще бъде пуснат на цена $799, а по-големият Pixel 3 XL - $899.


Таблетът Pixel Slate е снабден с операционната система Chrome OS, а не с популярния Андроид. Той ще струва $599 и цели да бъде конкуренция на таблета на Apple iPad Pro.

Както е обичайно след подобни представяния на нови продукти, акциите на компанията отбелязват ръст. След вчерашното събитие обаче нямаше особено движение в дяловете на Alphabet. Финансови анализатори заявиха, че е трудно да се оцени хардуерният бизнес на Google, тъй като той е засенчен от печалбите от рекламите в търсачката.

Google разшири дейността си към потребителския хардуер преди три години, така че, подобно на Apple, да има пълен контрол върху ефективността на своите приложения и генерираните от тях приходи. Други производители на телефони понякога изтласкват приложенията на Google със свои собствени, за да получат дял от приходите от реклами, като така вредят на печалбите на Alphabet.

Новите телефони ще бъдат пуснати в повече държави, отколкото предишния модел с надеждата да стане по-популярен. Pixel 3 ще се появи в 10 страни и сред новите допълнения са Франция, Ирландия, Япония и Тайван.

Таблетът Slate ще е достъпен в САЩ, Великобритания и Канада.

Компанията представи и нова функция за обаждания – call screen. С нея може да вдигнеш телефона, без всъщност да разговаряш с човека от другата страна на слушалката. Софтуерът, който е достъпен само на устройствата Pixel, приема обаждането и събира информация за повода за разговора, който показва на реципиента на екрана на телефона.

Третото поколение телефони Google е тук и вдига телефона вместо вас

„Създадохме първия телефон, който отговаря на обаждания", заяви Рик Остерлох, старши вицепрезидент в компанията.

Според експерти, Google не са въвели достатъчно промени в новите устройства, за да се отличат от по-добре познатите телефони на пазара.