В Сеул представиха план за развитие на блокчейн индустрията

Лидия Делирадева 10 октомври 2018
Seoul Seoul

Кметът на столицата на Южна Корея Пак Вонсун представи петгодишен план за развитие на отраслите, свързани с блокчейн, в който също така се предвижда създаването на бизнес паркове и фондове за финансиране на стартъпи. Съобщението идва от агенция Yonhap.

„Няма съмнения за това, че блокчейнът е ключова технология на четвъртата промишлена революция, която формира IT отрасъла на бъдещето. Аз ще положа всички усилия, за да помогна Сеул да се превърне в център на блокчейн екосистемата", заяви Пак Вонсун по време на изказването си в швейцарския Цуг, който е широко известен и като „Криптодолината".

По неговите думи, до 2021 г. градската управа ще задели 60,3 млрд. вона (53 млн. долара) за строителството на два бизнес парка в западния и югоизточния райони, където могат да бъдат разположени 200 блокчейн компании. Също там, ще бъдат отворени два образователни центъра, които в продължение на пет години ще подготвят 730 блокчейн специалисти.

Освен това, градските власти планират да създадат частно-държавен фонд с активи в размер на 100 млрд. вона, който ще се специализира в инвестиции в блокчейн стартъпи. При това, 13,6 млрд. вона ще представляват средства, отделени от градското ръководство.

Властите в Сеул също така имат намерения да внедрят технология за разпределен регистър в такива сфери като гласуване, управление на благотворителността, регистър на автотранспорта и др.