Най-голямата криптоборса привлича $500 млн. финансиране

Николай Нейчев 09 октомври 2018
биткойн биткойн

Най-голямата борса за криптовалути в света Coinbase е близо до привличане на финансиране в размер на 500 млн. долара от Tiger Global Management, като се очертава оценката ù да достигне 8 млрд. долара.

Въпреки значителния спад в цената и съответно в цената на криптовалутите, големите борси не спират да се развиват и да предлагат нови услуги. През миналата седмица Coinbase започна да използва и британски паунд за разплащания, като досега използваше само американски долар и евро за транзакциите в т. нар. „фиатни" пари. По този начин тя ще има много по-голямо присъствие на пазара във Великобритания, тъй като елиминира валутния риск за британските потребители, които през годините страдаха от липсата на голяма работеща платформа, на която да се доверят. Според изпълнителния директор на Coinbase Зийшан Фероз, промяната ще доведе не само до спад на разходите по транзакциите, но и до повишаване бързината им за британските потребители.

Очаква се подобен ход да предприеме и друга борса от топ5 - Bithumb. Стартирането на сметки в британски паунд веднага се отрази на по-малките местни борси от региона. Една такава е Coinfloor, която обяви, че ще съкрати половината си персонал.

Какви са оборотите

Междувременно бяха обявени данните за оборотите на Coinbase за последното тримесечие. В периода юли-септември през борсата са минали средства на обща стойност малко над 10 млрд. долара. Това е най-слабото тримесечие за борсата от второто тримесечие на 2017 г. За сравнение, през 4-тото тримесечие на 2017 г. и през 1-вото на 2018 г. оборотите на Coinbase възлизаха на около 45 млрд. долара.