Facebook пусна Portal - устройство за видеообаждания с функция за следене

Лидия Делирадева 09 октомври 2018

Portal умее да държи човека в кадър, дори той да се движи, умее да игнорира заобикалящите ни шумове и да пуска музика на всички участници в разговора. Управлението му става с помощта на гласовия помощник Alexa, но Portal засега не може да изпълнява сложни команди.

Facebook пусна първата си джаджа - екрана Portal за обаждания, който трябваше да излезе на пазара още през май. Достатъчно е да кажем на устройството "Hey, Portal", за да се обадим на близките си през Messenger. За по-сложни команди в джаджата е инсталиран Alexa.

Компанията трябваше да отложи пускането на устройството с почти половин година, заради скандалите с изтичането на лични данни. На фона на случая с Cambridge Analytica, излизането на устройство с функция за следене щеше да изглежда странно. Заедно с Portal, купувачите ще получат и специална "щора", която може да покрие камерата – предназначена е за запазване на личното пространство.

Facebook подчертава, че Portal въобще няма функция за записване на видео, а камерата и микрофонът могат да се отключат с всяко позвъняване.

По думите на разработчиците, главната задача на Portal е да свързва хората и да им дава възможност да общуват така, сякаш се намират в една стая. Например устройството умее да се фокусира върху говорещия и да го държи в кадър, дори той да се разхожда из стаята. Portal също така умее да игнорира шумовете наоколо, отделяйки от тях гласа на събеседника. Устройството може още да пуска музика, която ще се чува добре от всички участници в разговора.

И още една функция — ще имаме възможност да разказваме на децата си приказки с виртуални маски. Ако приказката е например за вълка, на разказващия ще му пораснат сиви виртуални „уши".

Facebook пусна Portal - устройство за видеообаждания с функция за следене

Засега Portal няма приложения за Netflix, YouTube и даже за Instagram TV. Но устройството вече умее да показва снимки, да пуска музика и да напомня на собственика му за важни дати и събития. Facebook обещава да разработи и нови приложения за Portal, заедно с други компании.

Устройството се предлага в два размера - Portal c екран 10,1" и Portal+ с диагонал 15,6". По-малкият модел работи само в хоризонтален режим, а по-големият - и във вертикален също. Устройствата са на цени $199 и $349.

Facebook Portal