Първата в света робоферма произвежда 30 пъти повече зеленчуци от традиционната

Лидия Делирадева 11 октомври 2018
Iron Ox Iron Ox

Ангъс е робот - фермер и работи с алгоритъм, наречен „Мозък". Заедно те следят как расте салатата и определят кога е време да се събира реколтата. Първата в света робоферма е способна, без човешко участие, да произвежда до 26 хиляди броя зеленчуци годишно.

Проектът на фермата Iron Ox изначално е създаден като напълно автоматизиран. Основателят на компанията Брендън Александър в миналото вече се е занимавал с роботехника. Той е ръководил разработката на проекта Wing под егидата на експерименталния отдел на Google X, а по-късно е бил част от екипа на компанията Willow Garage.

Фермата Iron Ox е разположена на територията на бивш търговски склад в Калифорния, с площ над 740 кв. м. Лехите със салата са поставени в палети и са осветени със светодиоди. В бъдеще компанията планира да използва естествено осветление. Именно поради тази причина, модулите в Iron Ox са разположени не вертикално, а хоризонтално.

Във фермата има 25 персонализирани модула, като всеки от тях тежи по 360 кг. Годишно хайтех лехите ще могат да произвеждат до 26 хиляди салати и други видове зеленчуци. За сравнение, това е 30 повече, отколкото могат да се отгледат в нормална ферма с площ от около 4 декара.

Iron Ox работи на принципа на хидропониката — растенията получават хранителни вещества не от почвата, а от специален разтвор, в който са потопени корените им. Благодарение на тази технология се изразходват 90% по-малко вода.

Във фермата хората са напълно изключени от работния процес. Техните дейности се изпълняват от облачна система на име „Мозък" и от робота Ангъс.

„Мозъкът" анализира данните от датчиците, разположени във всеки модул, и съобщава, когато растенията са готови за бране. Ако салатата е достатъчно узряла, то автоматизирана платформа транспортира целия модул и по този начин не е необходимо растенията да се берат едно по едно.

В случай че все пак се наложи да бъде откъснато едно отделно растение, то тогава Ангъс го изважда заедно с колбата, съдържаща хидропонния разтвор.

Iron Ox произвежда не само салати, но и зеле, боровинки, босилек, киселец. Опаковането на продуктите става на място и също се извършва от робот. За хората остава само да вземат опакованата стока и да я доставят на клиентите. Единствената човешка дейност на обекта това е дозирането на хранителните вещества. Също така, във фермата работят инженери, които са нещо като треньори на „Мозъка" и го учат да разпознава болести по растенията.

Засега компанията ще доставя продукцията си само в местни ресторанти и заведения, а след това ще започе да зарежда и търговски вериги. През 2019 г. Iron Ox ще отвори още няколко роботизирани ферми, а Брендън Александър споделя, че преди пускането на проекта е разговарял с американски фермери, които посочват като основен за тях проблем недостига на работна ръка.