Сингапурски инженери научиха роботи да печатат бетонни конструкции

Лидия Делирадева 11 октомври 2018
Сингапурски инженери Сингапурски инженери

Разработката принадлежи на учените от Нанянския технологичен университет. По техните думи, такъв метод на триизмерен печат ще помогне в бъдеще бързо да се създават големи бетонни структури. Освен това, няма да ги има традиционните ограничения на формите на конструкциите.

Бетонните конструкции, изработени на 3D принтер, не са някаква новост в строителството. Тази идея ставаше все по-популярна заедно с развитието на 3D печатането като такова. Но ръководителят на екипа на сингапурските разработчици Фам Цюан Цон обяснява, че изделията от бетон, изработени на 3D принтер, според стандартното разбиране за тях, изискват принтерът да е винаги с по-големи размери от обекта. Това сериозно ограничава метода на печатане и го прави практически неприложим на реален строителен обект.

Но има друг подход — използване на множество роботизирани принтери. Те могат да започнат да печатат едновременно от различни страни, а накрая да се срещнат във финалната точка на вече завършената структура. Този именно метод е развил екипът от учени, добавяйки на роботите само синхронност, се съобщава на сайта на университета.

В експериментите засега само два робота са работили фактически огледално, започвайки да печатат бетонната структура от различни страни. За тези машини инженерите специално са разработили особен вид разтвор. Изследователите казват, че тези роботи и тази техника на 3D печат вече могат да се използват за строителни работи.

Засега те ще изпълняват дейности, свързани с декориране на фасади, а за по-мащабни строителни задачи робопринтерите ще трябва да се доусъвършенстват.

За готовността си да излязат на търговския пазар на изделията от бетон, изработени на 3D принтер, заявяват и учените от Технологичния университет в Айндховен (Нидерландия). Те са готови да „напечатат" цял квартал със съвременни къщи и да ги дават под наем. В Дубай пък, съгласно плановете на правителството, към 2025 г. ¼ от къщите ще са изработени на 3D принтери.