Tesla обяви кой ще бъде новият председател на борда на директорите

Николай Нейчев 08 ноември 2018
Илон Мъск Илон Мъск

Американският производител на електромобили Tesla обяви кой ще наследи Елон Мъск на поста председател на борда на директорите. Това е Робин Денхолм, която е член на съвета на Tesla от 2014 г., с което е кандидат, който, макар и независим, много добре познава процесите в компанията.

Тя ще напусне австралийската компания Telstra Corp, където е главен финансов директор, за да работи изцяло за Tesla. Преди това тя е била на подобни позиции в производителя на оборудване за мрежови инсталации Juniper Networks, а също така и в австралийско подразделение на Toyota – Sun Microsystems.

Така Tesla успяват да спазят срока да обявят нов председател на управителния съвет до следващата седмица. Илон Мъск остава главен изпълнителен директор на компанията.

Манипулация и споразумение

Промяната се наложи поради споразумение между Tesla и американската Комисия по ценните книжа и борсите, която осъществява надзор на капиталовите пазари в страната. През август Елон Мъск обяви в Twitter, че ще свали акциите на компанията от фондовата борса и че е осигурено финансиране за изкупуването на всичките свободно търгувани дялове. Това естествено доведе до повишаване на цената на акциите на Tesla за известен период, докато в последствие не се оказа, че сделка така и няма да има. Ето защо комисията стартира производство за манипулация на търговията, което приключи със споразумението Tesla да плати 20 млн. долара глоба и да назначи независим изпълнител на позицията председател на борда на компанията.

По време на информацията, че Telsa слиза от борсата цената на акциите на компанията достигна 380 долара, за да падне след това на 263 долара, когато стана ясно, че сделка няма да има. В края на октомври обаче данните за силните продажби на бюджетния модел на компанията Model 3, както и публикуваната печалба от 312 млн. долара за тримесечието, доведоха до нов засилен интерес от инвеститори и цената се повиши до 340 долара, колкото е и към момента.