3D къща за $4,000 – социален дом или уютна вила

Лидия Делирадева 26 септември 2018

Къщите, изработени на 3D принтер представляват най-новата вълна в строителството, но те невинаги са евтини за изграждане.

По-рано тази година архитектурното ателие Branch Technology, разработи прототип на триизмерен дом от 92 кв. м., който струва около 300 000 долара - твърде висока цена, за да спомогне за решаване на световната жилищна криза.

През март тази година обаче организацията с нестопанска цел "Нова история", базирана в Сан Франциско, и ICON - компания за строителни технологии, която проектира 3D принтери, представиха триизмерен дом с площ 32 кв. м., който струва около $10,000 и отнема само 48 часа за да се изгради.

Принтерът, известен като Vulcan и построил тази къща, е работил само с 25% от скоростта си. Това дава на екипа увереност, че дом от 55 до 74 кв. м. може да бъде построен само за 24 часа и да струва $4 000 или по-малко. Преди да започне да използва технологията за 3D печат, на организацията "Нова история" ù отнема осем месеца, за да построи 100 къщи, всяка от които струва около $6 000.

Компаниите възнамеряват да произведат първата си верига домове през следващата година в Ел Салвадор - страна, чийто неравен терен и чести наводнения значително затрудняват жилищното строителство. След това те се надяват да осигурят уютни домове на хора по света, живеещи в бедняшки квартали.

Принтерът Vulcan може да построи дома ви безпроблемно и на място, без да се налага да се сглобяват отделни единици, тъй като той е проектиран да бъде мобилен. Също така, той е проектиран да издържа на тежки климатичните условия в селските райони, което означава, че може да работи при недостиг на електроенергия или без достъп до питейна вода.

Прототипът на къщата, произведена от Vulcan, разполага с хол, спалня, баня и малко офис пространство. Персоналът на ICON вече е изпробвал издръжливостта на дома, ползвайки го като офис пространство.