Двама млади българи създадоха платформа за споделено паркиране Parknshare

Лидия Делирадева 04 декември 2018
Петър Иванов и Лъчезар Младенов Петър Иванов и Лъчезар Младенов

Петър Иванов и Лъчезар Младенов са умни и решителни. Те са сред младите хора, които променят България с идеи и действия.

Петър Иванов е на 23 години. Роден в Червен бряг и започнал да живее и учи в София от 6-ти клас. Определя себе си като авантюрист, пътешественик, програмист, junior предприемач, фитнес ентусиаст и още куп други неща, олицетворяващи многото хора, живеещи в него. В момента завършва бакалавърската си степен по специалност „Информатика" във ФМИ на Софийския университет и му остава да си

Двама млади българи създадоха платформа за споделено паркиране Parknshare
Петър Иванов

вземе държавния изпит. „Докоснал съм се до различни аспекти в технологичната сфера, като започнем от уеб и мобилни приложения, минем през Machine Learning и приключим с любителски хардуерни занимания. Страстта ми е да създавам и развивам неща от нулата, а също така технологиите и промяната на света към нещо по-добро", споделя за Forbes България Петър Иванов. Младият предприемач обича да чете книги, които му помагат да се развива в различни области от живота - бизнес, психология, предприемачество, комуникация, self-improvement, както и да учи постоянно чрез академии, курсове, подкастове и т.н. „Според мен, ако не науча нещо ново днес, то утре може да е твърде късно", споделя Петър. „Не обичам лесното, а еднообразието убива. Вярвам в прогреса и промяната".

Мотото на Петър Иванов е „Except the best, Be prepared for the worst, Fuck what others think, Do your own thing".

Лъчезар Младенов също е на 23 години. Роден и израснал в София, завършил бакалавърска степен по специалност „Информационни системи" във Факултета по математика и информатика към Софийския университет. В момента изучава магистратура по Бизнес администрация в Стопанския факултет на СУ. Има опит като iOS Developer в българска компания, работил е с различни български и чуждестранни клиенти в

Лъчезар Младенов
Лъчезар Младенов

сферата на софтуерната разработка. „Обичам да пътувам и да играя футбол. Фен съм на компютърните науки, технологичните иновации, а от съвсем скоро и на предприемачеството. Стартирането на собствен бизнес ми предоставя възможност, при наличието на необходимите инструменти, знания и похвати, да реша проблемна област в реалния живот, да покажа на хората, че могат да живеят по-добре и не на последно място да се забавлявам, докато работя", каза пред Forbes България Лъчезар Младенов. „Посланието, което искам да предам, е да бъдем по-добри и отговорни както към себе си, така и към околните", допълва той.

Двамата създават Parknshare - споделена платформа за паркиране, която свързва в реално време и с навигация отдаващите под наем паркомясто с търсещите такова (https://parknshare.bg/). Както на уебсайта, така и през мобилната версия на платформата, всеки потребител може да види в реално време всички паркоместа в центъра на София, които са над 10 000: в свободна за паркиране зона, в синя и зелена зони, както и платените паркинги на частни лица и институции. Чрез навигационното меню може да се избират най-близката и най-евтината локация за автомобилите ни, като заплащането става с кредитна, дебитна карта или чрез sms за услугата.


Пред Forbes България Петър Иванов и Лъчезар Младенов разказаха за тази нова и полезна за всеки столичанин и гост на София платформа.


Разкажете ни, как работи и откога се използва платформата Parknshare?

- Всеки потребител, който търси паркомясто, може да въведе желания от него адрес. Платформата ще предостави списък с гарантирани паркоместа, които могат да се резервират за избрани часове и дни, както и други възможни локации, които дават ориентир къде е най-вероятно да има свободно паркомясто, като това са безплатни локации, синя и зелена зони и платени паркинги. Платформата предоставя и информация за зарядни станции за собствениците на електромобили. Потребителят може да заплати своята резервация през приложението, както и да навигира до даденото паркомясто.

От друга страна, ако потребителят притежава паркомясто, то може да се свърже с нас, за да отидем на оглед, да го одобрим, да предоставим рекламна табела и да ни помогне заедно да спасим София от задръстванията, изнервящото обикаляне и замърсяването на въздуха. 

Нашият продукт е отскоро на пазара, като за момента имаме 5 гарантирани локации, които предоставят възможност за резервация. В процес сме на разрастване и партниране с още локации, за да може всеки потребител на платформата Parknshare да резервира паркомясто безпроблемно.

Как финансирате начинанието?

- Започнахме реализирането на идеята през месец март 2018 и оттогава се самофинансираме, както и получаваме помощ от наши съветници и приятели. В момента активно търсим инвестиция от порядъка на 200 000 лв., за да може максимално бързо да договорим повече паркоместа и да увеличим базата си от потребители, които имат желание да резервират паркомясто, тъй като проблемът с търсенето на паркомясто е налице, а с нашето решение помагаме на обществото да го избегне.

Кое обединява идеята за споделено паркиране и бизнес начинанието Parknshare?

- Като основатели, ние се запалихме по идеята, защото срещаме проблема с паркирането ежедневно. Освен това, вярваме, че споделената икономика се разраства с големи темпове и виждаме едно по-добро бъдеще, базирано именно на принципите на споделената икономика. В България все още няма утвърдени навици, които да дават предпоставки за бизнес, базиращ се на тези принципи, но въпреки това има много добри примери, които доказват, че това работи и ние вярваме, че може да помогнем на обществото, като развием споделеното паркиране. Разбира се, за да работи един бизнес, е необходимо да изкарва пари. Нашият бизнес модел е стандартен - вземаме комисиона от всяка транзакция, извършена в платформата.

Какви са очакванията Ви за разрастването на този стартъп и кое го отличава от другите стартиращи компании?

- Имаме визията да решим проблема с паркирането на колкото се може повече хора. Нашата цел е да направим големите градове в България леснодостъпни за всички шофьори, като по този начин намалим задръстванията, спестим време на хората и помогнем, дори отчасти, за опазването на околната среда. Тъй като автомобилната индустрия се разширява с големи темпове, ние виждаме, че проблемът е глобален и много хора намират трудно решението му. Освен това, на локално ниво, има огромен потенциал да се изградят общности от хора, които си помагат взаимно, за да може градовете и животът в тях да станат по-добри и по-мобилни, отколкото са в момента.

Мисията ни е да направим паркирането в градовете максимално ефективно, като за целта имаме намерението да разработим и други продукти, като:

  • система за управление на паркоместа, която да помага на собствениците на паркинги да управляват техните паркоместа, да следят трафика, да генерират повече приходи и да извличат данни и статистики от техните клеинти;
  • умна кутия и катинари, които представляват IoT устройства (устройства с изкуствен интелект - бел.ред.) за отключване/заключване на паркинги, и помагат за сигурността и улеснения достъп до паркинг локации;
  • умна система с камери и сензори, базираща се на изкуствен интелект и алгоритми, която показва в реално време на карта кои са свободните паркоместа.

Колко клиенти има до момента платформата Parknshare?

- Стартирахме съвсем скоро, но вече имаме 50 регистрирани потребители и 5 гарантирани паркоместа. Нашият екип работи по ефективна маркетингова стратегия, която да привлече клиенти - както търсещи паркоместа, така и притежатели на такива. Тъй като представляваме marketplace, работим активно върху това да имаме достатъчно клиенти и от двата типа потребители.

Планирате ли да приложите платформата и в други големи български градове?

- Нашата цел е да навлезем на българския пазар и по-точно в София, което не е лесна задача. Когато развием модела в София, ще може да го пренесем в другите градове, което е и логичната следваща стъпка. Освен това, обмисляме и навлизане на други пазари в Централна и Източна Европа - като Румъния, Гърция и Сърбия.

Петър Иванов и Лъчезар Младенов

Parknshare