Робот строи къща от 180 кв.м. за 3 дни

Лидия Делирадева 03 декември 2018

Австралийската компания FBR Limited е проектирала „еднорък” робот, полагащ строителни блокове, който е построил къща за по-малко от три дни. Той се казва Hadrian X и работи в режим 24/7 (денонощно и седем дни в седмицата), подреждайки 1000 тухли на час – нормата на двама квалифицирани работници на ден, пише Business Insider.

За разлика от малките къщи, които също толкова бързо се отпечатват на 3D принтер, този робот е построил сграда от 180 квадратни метра с три спални и две бани. Изграждането на един квадратен метър жилищна площ отнема на Hadrian X само 2,5 минути.

Къщата напълно отговаря на всички строителни норми и правилници, поради което роботът може напълно да промени световния строителен пазар, както това се случи с помпите за бетон през 70-те години. Именно поради опасения да му откраднат идеята и технологията, шест месеца преди официалната представяне на Hadrian X шефът на компанията FBR Limited Майк Пивак избра да го транспортира от завода High Wycombe в друго, „изключително безопасно” тайно убежище. Задачата беше улеснена от факта, че роботът е монтиран на платформата на камион.

Робот строи къща от 180 кв.м. за 3 дни

Факт е, че новата технология е предизвикала нездравословен интерес от страна на конкурентите. Кола с две камери GoPro на покрива е нахлула в завода и се е опитала да обиколи мястото. След 15 минути снимките, направени от нея, са били качени в Интернет.

Служителите на компанията бяха помолени да не носят тениски с логото на фирмата, за да не бъдат проследявани. Освен това те са инструктирани как да се държат, за да избегнат "опашката", ако отиват от офиса до предприятието, където е скрит едноръкия робот.

В началото на следващата година роботът ще се върне в предприятието и ще бъде представен пред публиката. Сега компанията изгражда платформата за демонстрации, където Hadrian X ще покаже своите възможности пред медиите, инвеститорите и най-големите играчи в строителния бранш.

FBR Limited вече подписа първия си поръчков договор за изграждане от своя робот на 10 къщи в Западна Австралия.