7 начина да спестим по време на празничното пазаруване

Николай Нейчев 30 ноември 2018
xmas shopping xmas shopping

Трима на всеки 4 човека се очаква да изхарчат по време на коледните празници повече, отколкото предварително са планирали, показва проучване на Coinstar. А според Bankrate 2 от всеки 5 купувачи ще бъдат принудени да платят повече, отколкото им се иска за подаръци.

За да не попаднете в този списък ето няколко подходящи съвета как може да спестим по време на коледното пазаруване:

  1. Направете си списък – първото нещо, с което трябва да се влезе в сезона на подаръците е съставянето на конкретен списък, който да ви даде ясна представа за разходите. По този начин може да изготвите бюджет много по-лесно и ще знаете от какво може да се лишите, при необходимост. В противен случай прекомерното харчене е напълно сигурно.
  2. Сметнете колко точно искате да похарчите – много хора харчат с мисълта за това колко искат да си купят, а не с мисълта колко могат да си позволят. Не трябва да харчим повече от 1,5% от годишните си приходи по време на коледните празници, казва Карла Деринг от сайта за потребителско консултиране Sum180
  3. Помолете гостите ви да донесат храна – по този начин не само ще спестите пари, но също така и време в приготвянето на огромни количества храна. Освен това между гостите може да се получи ползотворна конкуренция кой ще измисли най-необичайна рецепта.
  4. Използвайте сайтове за сравнение – ако редовно пазарувате от Amazon със сигурност ще ви е от полза регистрация в сайт за сравнение на цените като camelcamelcamel.com. Чрез него може автоматично не само да се сравняват цените на различните търговци за дадена стока, но също така и да се залага желана цена. Ще получите автоматично известие, ако някой от търговците понижи цената на търсената стока на нивото, на което сте готови да я купите. В България подобна функция има pazaruvaj.com, който позволява автоматично сравнение на цени между различни интернет магазини за потребителска електроника.
  5. Следвайте любимите си марки в социалните мрежи – те със сигурност ще съобщят когато имат промоция или понижаване на цените. Което е по-вероятно да се случи едва след Нова година, обаче
  6. Питайте ги какво искат – много често купуваме прекалено скъпи подаръци, без да сме сигурни дали те наистина ще се харесат. Затова няма нищо лошо в това, да попитате какъв подарък ще зарадва вашия приятел или роднина.
  7. Установете очаквания – ако сте голямо семейство разходите могат лавинообразно да набъбнат. Вместо това може да организирате нискобюджетни семейни преживявания като да речем домашна прожекция на любим филм или парти с приготвяне на курабийки например, които също ще създадат коледно настроение във фамилията.