Програма за начинаещи предприемачи им помага да стъпят на пазара

Лидия Делирадева 30 ноември 2018

Всеки начинаещ предприемач излиза на пазара със „завързани очи": той няма опит зад гърба си, а пред себе си има несигурни перспективи. Този, който изготвя или пуска в живота си първия си бизнес план, се нуждае от подкрепа.

В Дания такава подкрепа може да се получи чрез националната програма Scale Up, която мобилизира ресурси и знания, за да помогне на предприемачите - за да им позволи да превърнат добрия си план в печеливш бизнес.

В южната част на страната, в град Есберг, Сорен Хворслев търси идеалната формула за бизнеса: управителят на складове мечтае паралелно да разработи и онлайн платформа за търговия.

Сорен Хворслев от GEEMIT споделя: „Имах нужда от мнение на експерт, работещ извън петролната и газовата индустрия, за да оцени моя проект. Имаме идеи за нови бизнес модели, бихме искали да ги изпробваме на пазара, но не сме сигурни колко добре можем да ги популяризираме".

На помощ идват специалистите от програмата Scale UP. В Дания има 12 консултантски бюра, където предприемачите могат да споделят някакъв проблем или проект; тук техният бизнес план ще бъде проучен, коригиран, ще им бъдат предложени партньори и клиенти.

Лисбет Валтер, от програмата Scale Up: „Това е ситуация, в която всеки печели: не само новите в бизнеса, на които помагаме да стъпят на пазара, но и големите компании, които получават огромен източник на вдъхновение при взаимодействие с нашите клиенти".

В рамките на програмата предприемачът може да разчита на подкрепата на екип от специалисти и, разбира се, на сериозна консултация с опитен представител от отрасъла, в който би искал да се развива. Това е уникален опит както за учителя, така и за ученика.

Якоб Кжаргард, ръководител на логистичен отдел, Blue water shipping: „Отначало си мислех, че просто трябва да науча хората на нещо ново, но се оказа, че аз самият научавам много от тях. Оказа се, че ние сме готови за партньорство. Имахме такъв взаимен коучинг, работехме над един бизнес план, разглеждахме идеи за разширяване и развитие на бизнеса".

Да не се допуска грешка при избора на партньор, да се определи правилно векторът на движението на пазара - това са ключовете за успеха. В офиса на Scale UP 145 малки фирми преминаха 5-месечно обучение. Очаква се съвкупният оборот от началото на независимото им стартиране да бъде с милиард евро по-висок, отколкото преди обучението. Благодарение на програмата ще бъдат създадени и 2400 нови работни места.

Сорен Рон, директор на програмите на филиала Scale Up: „Едно от основните предимства за нашите клиенти е възможността да разгледат своя бизнес план под лупа, да проверят и да препроверят отново всички етапи от изпълнението на плана. Най-трудното е да управлявате бизнеса си ежедневно: точно на това учим младите предприемачи".

Програмата помага на предприемачите не само да стъпят уверено на вътрешния пазар, но и да не се страхуват от чуждестранните пазари. Това се случи с компанията на Сорен Хворслев: :Ние започнахме като чисто датска компания, а след това получихме предложения от Австралия и Норвегия. След 9 месеца обучение най-накрая излязохме на международните пазари: този модел на развитие беше разработен за нас по линия на програмата Scale Up".