Кои са най-влиятелните жени в технологичния бизнес в САЩ

Николай Нейчев 30 ноември 2018
Периан Боринг Периан Боринг

Когато говорим за технологии много често се сещаме предимно за мъже, но все повече жените имат значителна роля в този сектор и проявяват качества на лидери. Принципно жените заемат много по-водеща роля в други индустрии – като администрация, здравеопазване и образование. Въпреки това все повече жени дават прекрасен пример за това, че те също могат да формират новия път на технологиите. Вече представихме кои са най-влиятелните жени в бранша в Европа.

За да бъде съставен списъкът на най-влиятелните жени в технологичния сектор в САЩ, Forbes изследва списък от повече от 300 кандидатки, които работят в сферата на изкуствения интелект, потребителската електроника, биотехнологиите, видео игрите и т.н.

Някои от тях имат богат опит - като Джини Ромети, която се присъединява към IBM още през 1981 и след това като главен изпълнителен директор преобразява състоянието на компанията, като я насочва към развитието на облачни технологии и анализи. Други са по-малко известни – като Лиса Су, която разработва по-ефективни силициеви чипове в ролята си на вицепрезидент на IBM.

Като цяло работещите в IBM заемат значителна роля в класацията, а 20% от 50-те най-влиятелни жени в сектора са работили в една от водещите 5 компании – Amazon, Facebook, Apple, Microsoft или Facebook. Повече от половината обаче са основали своя собствена компания, а 14% от тях – дори са основали повече от една. Ето и част от списъка:

  • Ан Аарон – директор на отдела за видео алгоритми на Netflix. Нейната задача е да постоянно да подобрява качеството на стрийма, дори и при по-бавна интернет връзка на потребителя. Родена във Филипините, тя е дипломиран инженер от университета Станфорд, където разработва свой модел за кодиране на видео съдържание.
  • Силвия Асеведо – в нейната мемоарна книга Път към звездите (Path to the Stars), тя разкрива как се е запалила да изследва космоса когато е била на детски скаутски лагер. Тя разработва ракетни технологии в NASA, а преди това тя работи и в IBM, Autodesk и Dell. Оглавява организацията на момичетата-скаути в САЩ.
  • Тамар Берковичи – ръководител в Box, която е отговорна за поддържането на милиони заявки на секунда в облачната услуга на компанията. Организира годишния хакатон на компанията и е разработила патент за облачни технологии.
  • Периан Боринг – основава Chamber of Digital Commerce (Камара на цифровата търговия) през 2014 г., организация с идеална цел, в която членуват над 200 компании от ранга на Accenture, Cisco, Microsoft, IBM, Fidelity, Bitpay и други, която има за цел да подкрепя въвеждането на иновации, които са нужни, за да може блокчейн технологията наистина да просъществува.
  • Дана Бойд – автор на основополагащата книга „Сложно е: Социалният живот на тийнейджърите в мрежата" (It’s Complicated: The Social Lives of Networked Teens), с която си печели званието на капацитет относно въздействието на технологиите върху обществото. Тя е основен изследовател в Microsoft и основател на Института за данни и общество (Data & Society Research Institute).
  • Ейми Чанг – тя проведе разрастването на Google Analytics, след което стартира Acoompany през 2016 г. – мобилно приложение с изкуствен интелект, което служи като личен асистент на водещи мениджъри и ги съветва в отношението им спрямо хора и компании.
  • Сара Клатербук – присъедини се през тази година към Youtube, за да работи в отдела за монетизиране на съдържанието. Преди това беше главен директор на инженерния отдел на LinkedIn, а освен това е разработвала и приложения за хора с когнитивни и физически слабости.
  • Джой Буламини – работи в медийната лаборатория на прочутият MIT (Масачузетски институт по технологии). Има разработка за алгоритмичните отклонения, която представи на форума TED и която е гледана над 1 млн. пъти.
  • Урсула Бърнс – беше избрана за председател на международния телеком VEON през 2017 г., който има 240 млн. потребители. Преди това беше главен изпълнителен директор на Xerox, която успя да преобрази от производител на копирни машини, в бизнес с много по-голямо значение. Първата афроамериканка, която управлява компания от индекса S&P500.
  • Фей Фей Ли – създател на ImageNet, база данни за разпознаване на визуални обекти, която работи с изкуствен интелект. Тя е сред жените, поставила началото на дълбочинното учене и съосновател на AI4ALL, организация с идеална цел, която помага развитието на изучаването на изкуствен интелект.