ABLE стартира програма за обучение на предприемачи

Николай Нейчев 28 ноември 2018
ABLE ABLE

Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) ще проведе програма за развие на предприемачески и лидерски умения на 30 млади хора в България. Тя ще им даде пряк достъп до ресурси в предприемаческата екосистема и практическо знание за развиването на свой бизнес.

Програмата се казва ABLE Activator, а в нея могат да се включат студенти и млади професионалисти до 35-годишна възраст.

Първото издание на проекта започва на 15-ти февруари 2019 г., а кандидатури за участие се приемат до 21 декември.

Официалното представяне на програмата ще се случи на 6ти декември, четвъртък, от 19:00ч. на специално събитие в офиса на една от компаниите партньор на инициативата - Leanplum. Събитието е отворено за всички, желаещи да научат повече за ABLE Activator от нейните създатели.

Каква е целта

Целта на обучението е не само да съчетае практически умения за бизнес и лидерство, но и да даде достъп и контакти на участниците с най-изявените представители на стартъп екосистемата в страната и с лидери от иновативни корпорации и международно признати организации. Освен това след завършването на ABLE Activator, участниците ще могат да се присъединят към общността на ABLE и да продължат да развиват себе си и проектите си чрез мрежата от членове и ресурси на организацията.

Програмата се реализира от Асоциация на Българските лидери и предприемачи (ABLE), с генералната подкрепата на Фондация Америка за България и Обединена българска банка.

Какво ще представлява

Форматът на обучението ще бъде интензивен и е базиран изцяло на метода на ученето чрез преживяване с много практически задачи и симулации. Курсът ще протече в рамките на 6 дълги уикенда (петък-неделя), като всеки от тях ще покрие следните 6 модула:

  1. Изграждане на характер и лидерски потенциал
  2. Формиране на идеи и Хакатон
  3. Създаване на стойност и тестване приложимостта на идеите
  4. Бизнес модел
  5. Маркетингова стратегия, продажби и преговори
  6. Демо ден и уикенд с общността на ABLE

Освен занятията през уикендите, се предвиждат и специални събития всяка сряда, където участниците ще имат възможност да се запознаят с историите на успешни български предприемачи и да посетят иновативни стартиращи компании.

Програмата ще завърши с презентиране на проектите, създадени в ABLE Activator - т.нар. в предприемаческите среди Демо ден (Demo Day), на който всеки от екипите ще представи разработената от тях идея, която може да има както бизнес, така и социална насоченост.

Какви са условията за участие?

Участници могат да бъдат студенти от втора година на обучение във ВУЗ, магистри, докторанти и млади професионалисти до 35 годишна възраст. Задължително условие е да владеят английски език и да имат възможност да посещават всички модули от програмата. Срокът за кандидатстване в 21ви декември чрез апликационната форма на activator.bg

Тридесет от всички кандидатствали ще бъдат избрани за участие в програмата, като таксата за включване е 270лв. Предвижда се най-изявените от тях да получат стипендии.