Стартъпът K-Ryole изобрети колело с ремарке за доставка на стоки

Ивана Тодоровска 28 ноември 2018

От услугите на споделено пътуване като Uber и Lyft до автобусите и електрическите автомобили, задвижвани с водород, начинът, по който се движим в нашите градове, преминава през трансформация.

В Париж стартъпът K-Ryole иска да промени начина, по който стоките се транспортират. Те са създали самоходни електрически ремаркета, които могат да бъдат прикрепени към велосипеди, съобщава CNBC.

"Това е много различно от конвенционалното ремарке, защото имаме два мотора на волана и сензор на теглича на ремаркето", казва Жил Валие, главен финансов директор и съосновател на компанията.

Валие обясни, че е разработена "вградената интелигентност", чрез която потребителите на K-Ryole да не чувстват, че има нещо зад тях, докато теглят ремаркето. Дори и ако в него има товар от 250 килограма.

Сензорът за натоварване е от решаващо значение за системата K-Ryole. "Докато въртите педалите, ускорявате и сензорът за натоварване измерва, че искате да ускорите, така че K-Ryole ускорява двигателя си", каза Никола Дюва, изпълнителен директор и съосновател на K-Ryole.

"Когато спирате, пътният сензор усеща компресията и спира двигателя", добави той.

Гледайки към бъдещето, идеята на K-Ryole е да помогне на потребителите да транспортират и превозват всякакви товари - от хранителни стоки до по-тежки предмети.

Въздействието на изобретението върху ежедневния живот също може да бъде значимо. "Всяка година в Европа 5 милиарда товара се доставят в нашите градове и този обем непрекъснато се увеличава и причинява много проблеми", каза Валие.

"Имаме проблем с претоварването, въпроса за паркирането на много полезни превозни средства, които доставят тези стоки", обясни той, добавяйки, че шумовото замърсяване е друг въпрос.

Видовете транспорт, използвани за доставка на стоки, също могат да се променят. "Ние гледаме на дроновете като на възможност, въпреки че това, разбира се, повдига въпроси", каза Бойд Коен от EADA Business School в Барселона.