Apple стартира програма за обучения на жени разработчици на приложения

Ивана Тодоровска 27 ноември 2018
Жени в бизнеса Жени в бизнеса

Apple обяви в понеделник създаването на предприемачески лагер, който ще помогне на жени да се развиват в сферата на създаването на приложения за iOS. Компанията ще приеме желаещите в централата в Купертино, Калифорния, за две седмици през всяко тримесечие и ще им помага с обучения по писане на код, маркетинг и други области, които да им помогнат да развиват успешно своите приложения, съобщи CNET.

"Факт е, че жените са по-слабо представени в бранша", каза Естер Хеър, старши директор в Apple. „И има огромно несъответствие в света на предприемачите, когато става въпрос за достъп и финансиране. Има възможност да се направи повече и да се даде възможност на жените да ръководят бизнеси", посочи тя.

За да отговаря на условията, компанията трябва да бъде основана, съоснована или ръководена от жена и трябва да има поне една жена в екипа за развитие. Компанията също така трябва да има работещо приложение или прототип. Това може да включва използване на приложение за Android, но без версия за iOS или идея например за добавена реалност към приложение, което вече е в App Store на Apple, каза Хеър.

"Това е наистина първата по рода си лаборатория за код за жени", каза тя.

Тази година беше разкритикуван броят и отношението към жените в технологиите. Движението #MeToo осветли проблемите със сексуалния тормоз, пред които са изправени жените, включително от висши ръководни кадри на технологични компании като Google. В същото време, технологичните компании се опитват да разнообразят работната си сила, което включва увеличаване на броя на жените-служители. Аpple също се стреми да увеличи броя на жените в своите операции, но последният ù доклад за многообразието показа малко подобрение в разбивката по пол в компанията.

При стартъпите жените - основателки се сблъскват с повече трудности, отколкото мъжете, когато става въпрос за финансиране, обучение и подкрепа. Миналата година жените са получили финансиране от 1,9 млрд. долара, в сравнение с 83,1 млрд. долара за мъжете, посочват от Apple. Но в същото време бизнесът, ръководен и притежаван от жени, нараства над два пъти по-бързо от средното за САЩ. Ръководените от жени технологични стартъпи са постигнали 35% по-висока възвращаемост на инвестициите в сравнение с новосъздадените от мъжете технически компании.

Apple вече приема заявления за първата си сесия, която ще започне през януари. Първоначалната група ще се състои от 10 компании, но планира да проведе нова сесия с 20 участващи компании.