България – на едно от последните места в света по подготовка на кадри и условия за специалисти

Лидия Делирадева 29 ноември 2018
България България

Международният институт за развитие на мениджмънта (IMD) обобщи годишното проучване сред ръководителите на компании от 63 страни. Анализаторите оценяваха мащаба на инвестициите в образованието и подготовката на кадри, привлекателността на условията за специалистите и тяхното общо ниво на компетентност. Качеството на талантите беше оценено по различни фактори - от размера на заплатите и данъците до стандарта на живот и владеенето на чужди езици.

Лидер в класацията за пети път стана Швейцария. Страната показа най-добри резултати в областта на образованието и това се отнася както за университетите, така и за системите за практическо обучение.

Швейцария също така е сред лидерите в запазването на човешкия капитал и качеството на живот.

Но това не означава, че всичко в страната е без проблеми. Основният недостатък на Швейцария са високите цени на потребителските стоки и услуги. Също така в страната делът на заетите лица се увеличава доста бавно - през 2018 г. увеличението е 0,57%.

В първата тройка се класират също така Дания и Норвегия. Според IMD, първите десет реда в класацията са заети основно от западноевропейските страни. Единственото изключение е Канада, която е на шесто място.

В челната двайсетица влизат Сингапур, САЩ, Австралия, Израел, Нова Зеландия и Хонг Конг.

Видно от класацията, страните в Източна Европа по-неефективно обучават персонала по-трудно задържат талантливите си специалисти. Словакия, България и Румъния рядко привличат висококвалифицирани служители от други страни, а също така срещат трудности със запазването в страната на обещаващите родни специалисти. Положението е много по-добро в Естония, Словения и Латвия например.

България – на едно от последните места в света по подготовка на кадри и условия за специалисти

От 63 места в класацията, България е на опашката с 57 място. След нас са Словакия, Колумбия, Мексико, Монголия и Венецуела.