Колко струва автографът на Стив Джобс?

Ивана Тодоровска 05 декември 2018
Стив Джобс Стив Джобс

Стив Джобс направи много неща в живота си – основа технологичния гигант Apple, който помогна за създаването на един от първите персонални компютри на масовия пазар и представи света на iPhone и iPad.

Но едно нещо той правеше рядко – да дава автографи.

Заради това автографът на Стив Джобс е един от най-скъпите в света, на стойност 40 000 паунда (близо 51 000 долара или 40 телефона iPhone Xs), според анализ на колекционерската къща Paul Fraser Collectibles, цитиран от MarketWatch.

Неговият автограф е нараснал по стойност главоломно от 2000 г. насам – с 27,6% годишно, благодарение на статута му на икона и ранната му смърт.

Кой би могъл да конкурира Стив Джобс? Отговорът е Стивън Хокинг. Книга, подписана от известния теоретичен физик, починал през март, удвои стойността си миналата година и сега се оценява на 30 000 паунда (приблизително 38 000 долара).

„Джобс не обичаше да се подписва, твърдейки, че Apple е екипно усилие", каза Даниел Уейд от Paul Fraser Collectibles. "Съществуват единици истински книги с подпис от Стивън Хокинг и те са предимно от 70-те години - преди болестта му да направи подписването невъзможно. По-вероятно е да видите подписите на Хокинг с отпечатък на палец, които обикновено са много по-евтини. "

Други починали популярни лица, чиито автографи са високо ценени, са Джеймс Дийн, Брус Лий и Мерилин Монро.

Що се отнася до живите, снимка на Пол Маккартни с автограф е най-ценната - на стойност 2,950 лири (3,751 долара). Неговият колега Ринго Стар също има един от най-ценните подписи от жива личност. Както и принц Уилям, принц Хари и Дж. К. Роулинг.

За сравнение, снимка, подписана от президента Доналд Тръмп, струва 650 паунда (приблизително 830 долара), но стойността се е увеличила с 15,3% през изминалата година.

Стойностите на всички тези подписани артикули бледнеят в сравнение с най-скъпия подпис: копие на Конституцията на САЩ и Закона за правата с подпис от Джордж Вашингтон, което се продава за рекордните 9,8 милиона долара през 2012 година.

Този артикул е закупен от нестопанска организация, която поддържа имот в Маунт Върнън във Върджиния, който е бил домът на Вашингтон.