Chanel спира да използва кожи от екзотични животни

Ивана Тодоровска 05 декември 2018
Chanel Chanel

Chanel става първата луксозна модна къща в света, която спира да използва екзотични животински кожи, като тези от змия, крокодил, гущер и скат.

Шефът на модната компанията Бруно Павловски заяви, че е станало по-трудно да се извличат етично такива кожи, съобщи BBC.

Той включи и козината в списъка, от които компанията вече използва малко.

Въпреки че дизайнерът на Chanel Карл Лагерфелд настоя, че решението е взето самостоятелно, групите за защита на животните го приветстваха.

"Направихме го, защото е обсъждана тема, не защото ни е било наложено", каза Лагерфелд, въпреки че той отбеляза, че не е имало чак толкова продукти с козина на компанията.

Чантите от кожа на питон са били свалени от сайта на Chanel във вторник, но Павловски уточни, че ще отнеме известно време, докато съществуващите продукти бъдат махнати от магазините.

Компанията вече ще се съсредоточи върху разработването на кожи и други материали от "агро-хранителните" отрасли, каза той.

Други луксозни марки също престанаха да използват кожи, а организациите за защита на животните се надяват и други модни компании да последват Chanel в изоставянето на екзотичните кожи.