Петте любими книги на Бил Гейтс за 2018 г.

Ивана Тодоровска 04 декември 2018
Бил Гейтс Бил Гейтс

Основателят на Microsoft и един от най-големите филантропи на нашето съвремие е и запален читател. Всяка година той намира време да прочете около 50 книги и в блога си редовно прави предложения и дава ревюта на любимите си книги.

В последния месец на 2018 г. Бил Гейтс посочи своя списък с петте най-добри книги, които е чел тази година.

"Мисля, че всеки би могъл да извлече полза от повече книги в живота си", пише в своя уебсайт Gates Notes вторият най-богат човек в света.

Препоръките му от 2018 г. включват книга за медитацията, както и за съвременната война, пише Forbes.com.

"Моят списък е доста еклектичен тази година", коментира Гейтс.

Ето петте книги, които препоръчва:

  • „Educated” от Тара Уестоувър. Това е мемоар, написан от човек, който не е стъпвал в класна стая до седемнадесетата си година, защото нейните родители мормони са го забранили. По-късно тя става докторант на университета в Кеймбридж.
  • „Army of None” - Пол Шар. Авторът, който е експерт по отбраната на Пентагона, прави преглед на последиците от даването на машините на властта да взимат решения за живота или смъртта в бойни действия.
  • „Bad blood” - Джон Карeиру. Тази книга описва възхода и падането на любимката на Силициевата долина Елизабет Холмс и нейната компания Theranos, която обещаваше да опрости и ускори кръвните изследвания. Компанията, която привлече значителни инвестиции от Рупърт Мърдок, Лари Елисън и други, в крайна сметка беше оценена на 9 млрд. долара. Онова, което Холмс обаче не каза, беше, че технологията не работи.
  • „21 Lessons for the 21st Century” – Ювал Ноа Харари. Тази книга пита и се опитва да отговори на някои от най-важните въпроси на деня като "Как компютрите и роботите променят смисъла на това да бъдеш човек? И "Как да се справим с епидемията от фалшиви новини?"
  • „The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness" – Анди Пудикоум. Тази книга е "идеално въведение" в медитацията, казва Гейтс. Книгата е отчасти автобиографична и отчасти наръчник, разказващ в детайли пътят на автора към това да стане будистки монах и предлага прости медитационни техники, които могат да подобрят психичното здраве и да намалят стреса. "Сигурен съм, че 25-годишното ми Аз ще се подиграе за това, но напоследък Мелинда и аз наистина се запалихме по медитацията", пише Гейтс.