Барът, където робот ви налива питието, поръчано с мобилно приложение

Ивана Тодоровска 30 ноември 2018
Cyberdog Prague източник: facebook.com/cyberdogprague Cyberdog Prague източник: facebook.com/cyberdogprague

Вижда ли се краят на дните когато пиете на бара и изливате тревогите си на бармана? Да, според създателя на пражкото заведение Cyberdog, в което робот-барман налива напитките, поръчани чрез приложение на телефона.

Футуристичното заведение в чешката столица е създадено от занимаващия се със строително предприемачество Trigema, съобщава Ройтерс. Не само начинът на консумация на напитките е нестандартен. Барът е разположен в стоманена конструкция на две нива, която по-скоро прилича на космическа станция. Разполага с 40 места и малка тераса.


В Cyberdog, след като клиентите са поръчали напитката си чрез приложение, оранжевата роботизирана ръка взима едно от седем вина, които се охлаждат, отваря бутилката и излива до четири чаши наведнъж.

След това повдига чашите на табла, която се движи над хората и я „занася" до клиентите. Снижава напитките и хората могат да вземат чашите си.

Собственикът на Trigema Марсел Сурал заяви, че е сигурен, че секторът на услугите ще последва производството, заменяйки скъпия човешки труд с машини.

 „Аз съм дълбоко убеден, че след известно време, когато ви бдъе сервирано в ресторант с истински човек, това ще бъде ужасно скъп ресторант, защото ще бъде уникален", каза той.

Сурал посочи, че вече по света има няколко роботизирани бара, но само роботът Cyberdog танцува когато няма поръчки.

 Барът, създаден от художника Дейвид Черни и архитект Томас Сисар, предлага и храна. Тя наподобява тази, която астронавтите консумират и поне засега се приготвя от хора.