Фед: Милениълите нямат интерес към масовото потребление заради по-ниските си доходи

Ивана Тодоровска 30 ноември 2018
Millennials Millennials

Милениъл поколението от доста време насам се счита за „унищожител" на разнообразни индустрии. Навиците им за потребление навредиха на различни сектори – от фаст фууд бранша, през традиционните сватби, до бира, играчки и самобръсначки.

Ново изследване на Федералния резерв на САЩ, цитирано от Bloomberg и Business Insider, обаче посочва, че причината за по-малкия интерес към потреблението не е толкова поведенческа характеристика, колкото фактът, че те просто не разполагат с толкова пари, колкото предишни поколения в тази възраст.

Условно милениъли се наричат родените между 1981 г. и 1997 г. Според Фед те изостават в харчовете си, защото са пораснали по време на финансовата криза.

"Малко са данните, че домакинства на милениълите имат вкусове и предпочитания за потребление, които са по-ниски от тези на по-ранните поколения, след като се вземат под внимание ефектите от възрастта, доходите и широк спектър от демографски характеристики", пишат авторите Кристофър Курц, Ген Ли и Даниел Ж. Вин.

Техните констатации се основават на анализ на разходите, доходите, дълга, нетната стойност и демографските фактори между различните поколения.

Милениълите не са уникални, когато става въпрос и за това, за какво харчат парите си. В доклада се установява, че измененията в дяловете на разходите между различните стоки и услуги са устойчиви, независимо от възрастта.

Жилищата и храната са две области, в които поколението е похарчило по-малко от предишните, защото те плащат повече за образование.

"Подобен въпрос беше поставен преди 20 години, когато тенденцията за безразборно харчене на бейби бумърите се сравняваше със склонността на „тихото поколение" да спестява", посочват анализаторите.

Милениълите са по-зле финансово от предните поколения, когато са били млади и имат по-малко доходи, по-малко активи и по-малко състояние, посочва още проучването.

Освен с навиците си за потребление, поколението е известно и с това, че живее по-дълго при родителите си, среща трудности в купуването на собствен дом, изплаща студентски заеми и често предпочита да инвестира в преживявания, отколкото в стоки.