Аукционните къщи търсят растежа в по-евтините декоративни предмети

Ивана Тодоровска 27 ноември 2018
Изкуство Изкуство

Пазарът на изкуство е едно много малко място. Дори най-оптимистичните изчисления поставят продажбите в световен мащаб през миналата година на стойност около 64 милиарда долара.

Изкуството е скъпо и не е съществено за ежедневието ни. Произведенията в индустрията, смятани за "начално ниво", струват около 60 000 долара, което според Бюрото по трудова статистика в САЩ е колкото разходите на едно домакинство в САЩ за година, пише Bloomberg в свой анализ.

Въпреки тези данни, играчите на пазара на изкуство се опитват да се разраснат от години. "Това е въпрос за 65 милиарда долара", казва Марион Манекер, основател на уеб сайта „Art market monitor”. "Целият проблем за аукционните къщи е: Защо този бизнес не може да стане много, много по-голям?"

Компаниите започват да откриват, че за да се разширят, те ще трябва да променят определението си за това, което действително е изкуството. В продължение на години, предмети като мебели, керамични изделия и много редки печатни издания са събрани под категорията "декоративни" артикули на аукционните къщи - обозначение за колекционерски стоки.

"Има пазар за изкуството и пазарът ще съществува", казва Манекер и добавя, че под него стои и пазар за отделни предмети с някакво културно значение.

Бавно, но сигурно, аукционни къщи и някои галерии продават такива предмети във все по-голям брой. От една страна, те могат да бъдат ограничени бройки на постери например, но могат да включват и рисунки, дизайнерски столове, дори метеорити и вкаменелости. Всеки от тях може да бъде предмет на самостоятелна продажба.

Сега тази по-ниска категория представлява най-добрата надежда на арт-компаниите за сигурно финансово бъдеще.

Heritage Auctions например реализираха четири пъти повече търгове за печатни изделия. Аукционната къща Phillips, която преди това е използвала платформа на трета страна за организиране на само онлайн търгове, е създала вътрешен екип за онлайн продажби.

Също така, Sotheby's обяви през септември, че след придобиването на онлайн компанията за продажба на втора ръка мебели Viyet, ще я ребрандира нa Sotheby's Home и ще се насочи към продажбите на картини и скулптури на цени предимно под $5,000.

"На декоративния пазар има огромна възможност", казва Джон Ауербах, генерален мениджър на отдела за изкуство и предмети на Sotheby's в Ню Йорк.

И това е смисълът: само малка част от света притежава изобразително изкуство, но на практика всяко жилище - от колежански общежития до гигантски имения - имат някаква украса на стената.