Часовникарството – изкуство извън времето и пространството

Лидия Делирадева 07 ноември 2018
Часовници Часовници

Творчеството и ювелирният подход към работата са основни за часовникарите. Най-добрите от тях дойдоха в Женева в края на октомври, за да представят творбите си пред журито на Гран При на майсторите на часовници (GPHG).

За участие в конкурса бяха избрани 72 механизма. Те ще се борят за основния трофей – „Златната стрелка". Освен това, тази година ще бъдат връчени и две нови награди. Едната ще отиде при този, който според журито е показал най-голямата свобода на творчество, а втората ще бъде дадена на онзи, който е създал изискан модел часовник за по-скромна цена.

Раймон Лоретан, председател на фонда GPHG: „Знанията и уменията в производството на часовници се предават от поколение на поколение, също както ценностите, които са важни за майсторите часовникари. Бих казал, че това изкуство извън времето".

Сглобяването на часовници е много деликатна и сложна работа. Създаването на един модел може да отнеме до няколко години - от появата на идеята до пускането на самия часовник.

"По принцип техническият отдел се занимава със създаването на тези рафинирани механизми, а след това часовникът отива директно при майстора часовникар. Но тъй като става въпрос за много фина работа, може да сте сигурни, че дори тези елементи, които никога няма да видите, ще бъдат украсени, полирани на ръка, а гравирането на часовника също ще бъде направено ръчно", казва майстор Балтазар де Пюри.

Според него добрите майстори на часовници днес приличат на хирурзи: "Дебелината на винтчетата в часовника може да бъде с дебелината на човешки косъм, а зъбните колелца могат да бъдат с размер на песъчинка. Всички тези механизми са съвсем миниатюрни".

Часовникарското изкуство наистина е извън времето. Епохите се променят, вкусовете на клиентите се променят, но едно нещо остава непроменено - интересът на хората към това изкуство. Ето защо организаторите на Гран При се надяват, че през годините интересът на майсторите и зрителите към техния конкурс само ще се увеличава.


„Бих искал Гран При да привлича още повече хора от различни страни, за да стане истински „Оскар" за майстори на часовници. Ние не искаме Гран При да бъде само конкурс. Искаме да покажем изкуството ни на света, изкуство, което не познава нито време, нито пространствени граници. И в това виждаме нашата основна задача", казва Раймон Лоретан.