Първият хотел със стаи – капсули отвори врати в Швейцария

Лидия Делирадева 07 ноември 2018
Хотел-капсула Хотел-капсула

Тази седмица в Люцерн се появи нова опция за настаняване: първият хотел със стаи - капсули в Швейцария. Той разполага с 18 спални места - всяко във високотехнологични капсули с обем не повече от 2,5 кубични метра.

Идеята за настаняване в тaкъв вид капсули, откъдето идва и името на този тип хотели, се появи в Япония, а сега интересът към нея се появи и в Швейцария.

Capsule hotel luzern, която претендира, че ще направи Швейцария достъпна за всички, се намира на Хиршенграбен (Hirschengraben) в град Люцерн. Пътят от него води директно към магистралата, но едва ли гледката е тази, която кара някой да отседне тук.

Тъй като в този хотел няма стаи, той е разделен на капсули, всяка с ширина 1,28 метра, дължина 2,2 метра и височина 1,47 метра. Капсулите са изработени в Китай, оборудвани са с вентилационна система, имат достъп до интернет, сейф, USB порт, а в някои има и телевизор. Премиум клас капсулите имат и прозорци.

Нова версия на хостела

В помещение от около 65 квадратни метра могат да се поберат 2 капсули. Освен това, има 3 самостоятелни бани с душ и тоалетна. Фабиан Хукс (Fabian Hux), който е ръководител на хотелски проект, казва, че е тествал капсулата и е спал добре в нея.

Хъркането на човек от съседна капсула или друг шум, казва 26-годишният ръководител на проекта, не се чуват в капсулата поради добрата звукоизолация. Освен това, капсулите са достъпни само за един човек - една капсула не може да бъде резервирана за двама. За целевата аудитория Фабиан Хукс казва: „Ние се фокусираме както върху туристите, така и върху „цифровите номади" без конкретно място за работа."

На разположение на такива гости, както и на тези, които биха искали повече уединение в сравнение с младежкия хостел, но все още не искат да се откажат напълно от контактите, има цял етаж с хол и кухня. В допълнение, тук можете да резервирате и работно място, ако желаете.

Само за три месеца бившето инженерно бюро се превръща в хотел с капсули. Нощта тук струва от 35 до 60 франка, което позволява на хотела да се конкурира с хостелите. Фабиан Хукс казва за капсулния хотел, че това е „нова версия на младежкото общежитие". Заинтересовани лица от Берн и Базел вече са се свързали с тях за сътрудничество.


Информация за това колко средства са инвестирани в хотела основният разработчик не дава. Но още в понеделник, 5 ноември, хотелът е бил резервиран на 60%.


Процесът на резервация е напълно цифровизиран - на гостите се дава код за достъп. Целта на собствениците е да ограничат по този начин разходите за персонал. По отношение на сигурността, не са необходими специални условия. Всички вградени и използвани материали не са запалими. Между другото, невъзможно е също така и да се задушиш в капсулите - те не са херметически.