Тенденцията за здравословно хранене доведе до неочаквани печалби за Кения

Ивана Тодоровска 06 ноември 2018
Авокадо Авокадо

Нарастващото търсене на по-здравословни храни донесе неочаквани печалби за фермерите в Кения. Износът на авокадо към Европа се е утроил за периода 2013 до 2017, според Центъра за насърчаване на вноса от развиващите се страни, съобщава BBC.

Това се усеща на хиляди километри от Стария континент в кенийските ферми, където високото търсене води и до добри печалби за тях. Питър Кариуки наскоро е продал авокадото си за сезона в Кандара в централната част на Кения и е събрал около 400 000 плода от своята ферма.

"Беше много добър сезон - цената на плодовете почти се удвои в сравнение с миналата година", казва той. 200-те дървета във фермата му дават годишен доход от около $20,000, а грижата за тях не е трудна. Те се подкастрят веднъж годишно, а когато се прибира реколтата наема сезонни работници.

Малките ферми като на Кариуки произвеждат повечето авокадо, което се продава извън Кения. И все повече и повече от тях изоставят традиционните кафе и чай, за да засадят авокадо.

 Китайският пазар

Дългият дъждовен сезон донесе добра продукция на фермерите. Но износителите, като Луси Нжери, не са толкова щастливи. "Не беше добър сезон от гледна точка на продажбите", казва 30-годишната дама, която ръководи Saipei Foods със съпруга си.

Нжери посочи, че фирмата им е изнесла повече от 1200 тона авокадо през този сезон, предимно в Европа. "Докато имаме постоянно снабдяване, пазарът е наситен и цените не са толкова добри, колкото очаквахме", казва тя.

Въпреки това, прогнозите сочат, че пренасищане на пазара е малко вероятно. Докато отбелязва известно свръхпредлагане през 2018 г., Центърът за насърчаване на вноса прогнозира, че новите пазари на авокадо като Китай вероятно ще наклонят везните.