Списание GQ с провокативен дебют в Близкия Изток

10 октомври 2018
GQ GQ

автор на текста: Радослав Христов

Първият брой на мъжката библия GQ в Близкия Изток предлага провокативни за тази част от света теми и лица. На корицата изгрява актьорът Рами Малек, който влиза в ролята на Фреди Меркюри в новия филм за рок звездата A Bohemian Rhapsody, а в броя има още колонка на Тан Франс – едно от лицата на риалити LGBTQ манията Queer Eye.


Изданието е плод на сътрудничеството между Conde Nast International и ITP Media Group, които сформираха екипа на списанието и двуезичната онлайн платформа (на английски и арабски) през юли тази година.

Главен редактор на GQ Middle East, чието седалище е в Дубай, е Адам Байдави. „Нямаме никакво намерение да сме консервативни и да играем по правилата, а обратното – ще поемаме рискове и ще предизвикваме хората", казва той.

LGBTQ темите, засегнати в първия брой чрез актьора, който влиза в ролята на Фреди Меркюри и автор в лицето на Тан Франс, който не само че не крие хомосексуалността си, а я превръща в култ чрез риалити шоуто на Netflix Queer Eye, са по-скоро необичайни за региона на Близкия Изток.

В 11 от 18 държави там хомосексуалността е криминализирана и се наказва със смърт.

Дори в по-либералните Дубай и Абу Даби има случай на арестувани транссексуални хора или кросдресъри. Издателите на списанието обаче са оптимисти за посланието, което то изпраща: „Адам ще предложи съдържание, което ще предизвика дискусии чрез политически теми, необикновени истории и интересни герои".

Събитията ще са голяма част от бизнеса на изданието, нещо върху което Conde Nast, много акцентира, особено в новите пазари като Украйна, където по-рано тази година стартира модната библия Vogue. Те включват активности по време на Формула 1 в Абу Даби, специални вечери и спортни и разкрасителни мастъркласове за мъже.